Hopp til innhold

Fotoboksene tar færre og færre

Fotoboksene i Østfold har tatt langt færre fartssyndere enn i fjor.

Fotobokser tar flere
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Fotoboksene i fylket førte i 2009 til at fartsglade bilister måtte punge ut med i overkant av elleve millioner til statskassa. Hver måned ble det skrevet ut forenklede forelegg for nærmere en million i Østfold.

Les også:

– Det er trenden

I år er situasjonen en helt annen – det blir bare skrevet ut bøter for en halv million hver måned. Ifølge Pål Schrøder, som er trafikkoordinator ved politiet i Østfold, skyldes nedgangen at bilistene kjører «snillere» - i hvert fall der fotoboksene er.

– Det er det som er trenden. Når fotoboksene har vært oppe noe tid, senker bilistene farten, og overtredelsesprosenten går ned. Folk er kjent med at de blir trafikkovervåket, og ulykkestallene går også ned, sier han.

– Og det er det som er hensikten. Fotoboksene skal ha en preventiv effekt. Vi oppnår dermed hensikten, som er å få sikrere veier, forteller Schrøder.

Les også: Fotoboksene bremser bilistene

Fire nye fotobokser

I løpet av neste år blir det satt opp fire nye fotobokser i Østfold. Alle fire skal settes opp på fylkesvei 120, mellom Mosseporten og Rødsund bro.

Antallet vedtatte forelegg har gått kraftig ned. Mens det i 2009 i gjennomsnitt ble vedtatt 532 forelegg per mer, er tallet for inneværende år 281. Hittil i år har fotoboksene i Østfold gitt 5.526.000 kroner til statskassen.

Foreløpig vurderes ikke fotobokser som måler gjennomsnittsfarten over en strekning, såkalt gjennomsnitts-ATK. De har i en periode vært testet ut i Vestfold og i Gudbrandsdalen.

Les også: Fingermannen" må i buret

Noen gir blaffen

Selv om fotoboksene har fått ned farten generelt på fylkesvei 111 - og ulykkestallene synker - er det noen som virkelig gir blaffen.

De er kjenninger av politiet som det betyr lite for med en fartsdom på toppen av andre forhold.

– Narkotikakriminalitet og rus i forbindelse med det her. De har kanskje stjålet eller lånt bilen. De bryr seg ikke om de blir tatt, sa Schrøder til NRK i går.

Les også: Nærmere 17.000 ble tatt i Østfold