Forventer flere villsvin

Bestanden i Østfold kan være opp mot 200 dyr, og flere ser det ut til å bli.

Villsvin

TRIVES I ØSTFOLD. I fjor ble det født godt med villsvin i Østfold, og mange overlevde. Stammen vil vokse også i år, mener viltforvalter hos fylkesmannen.

Foto: Colourbox.com

Etter at svenskene hadde utryddet villsvinet på 1700-tallet, ble det under den andre verdenskrig startet avl på dyret i Sverige.

Fra og med 1970-tallet har rømninger fra villsvinfarmene ført til at de svenske skogene er "fulle av ville villsvin", og det skal være snakk om et sted mellom 80.000 og 100.000 dyr, som nå lever vilt.

Heller ikke villsvinene vet hvor grensen går i skogen, og det kommer stadig flere dyr inn fra Sverige syd i Østfold.

Les også:

Villsvin skutt i Eidsberg

30 DYR SKUTT I ØSTFOLD I ÅR. De aller fleste villsvinene skytes i Aremark og Halden. I februar i år skjøt et jaktlag denne grisen i Eidsberg.

Foto: Privat

- Opp mot 200 dyr

- Det er først og fremst i Aremark og Halden vi finner villsvinene. En og annen er skutt andre steder i fylket, men bestanden er størst ved grensen syd i fylket, sier viltforvalter hos Fylkesmannen i Østfold, Åsmund Fjellbakk til NRK.

Han ønsker å være forsiktig med å komme med konkrete tall, i forhold til hvor stor villsvinbestanden i Østfold er per i dag, men sier at det kan være opp mot 200 dyr og at bestanden er økende.

- Forrige års kull hadde bra overlevelse, og det er flere purker som reproduserer i år. Det betyr mer villsvin i Østfold, sier Fjellbakk.

Les også:

Jakt uten rapporterning

Villsvinene går til og fra Sverige, og flokkene er i stadig bevegelse.

Så langt i år er det skutt rundt 30 dyr i Østfold.

Det er jakt hele året på villsvinet, og det er ingen rapporteringsplikt til myndightene på når, hvor eller hvor mange som skytes.

- Sugger med unger er fredet. Forøvrig er det ingen begrensninger, og det finnes per i dag ingen rapporteringsordning for villsvinjakten, sier Åsmund Fjellbakk.

Video Angrepet av villsvin

Angrepet av villsvin