Forventer flere skiskader i ukene som kommer

Forsikringsselskapene sitter klare for nordmenn som skader seg i utenlandske slalåmbakker. SOS international har ambulansefly klar for å frakte hjem skadde.

St. Moritz i Sveits

Alpene er et populært reisemål for skiinteresserte, men et fall kan fort bli dyrt. Her fra St. Moritz i Sveits.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

En av fem nordmenn tar seg vinterferie i ukene fremover og 42 prosent av disse drar til utlandet, skriver NTB. Mens noen bruker dagene i varmen er det også mange som bruker feriedagene i snøkledde fjell i land som Sveits, Østerrike, Frankrike og Italia.

Men ikke alle kommer skadefrie hjem. Allerede nå har IF forsikring fått inn meldinger fra nordmenn som har skadet seg i utenlandske skibakker.

– De første sakene har begynt å komme inn nå, men vi forventer en topp neste uke, sier informasjonsdirektør Jon Berge i IF.

Store summer

I løpet av forrige ski-sesong hjalp SOS international 1500 Skandinaver som skadet seg i skibakken, på vegne av forsikringsselskaper som betaler selskapet.

– Da sier det seg selv at det er store summer forsikringsselskapene må ut med, forteller kommunikasjonssjef Arne Voll i forsikringsselskapet Gjensidige

Bent Hansen fra Fredrikstad fikk et ublidt møte med en snøbrettkjører da han stod på ski i de franske Alpene.

– Jeg ble påkjørt av en som ikke hadde kontroll. Han ble redd og kjørte av gårde, så jeg fikk aldri vite hvem han var. Ulykken endte i brukket kragebein og brukne ribbein. Jeg ble sendt på sykehus i Frankrike, før jeg etter hvert ble sendt hjem via SOS international, forteller han.

Tall fra SOS viser at det er kneskader som dominerer av skadene vi får på grunn av ski i fjellet. Deretter følger skader i legg, ankel, fot, skulder, overarm og krageben. Skadene koster i snitt 32.500 kroner.

Bent Hansen

Bent Hansen kunne knapt puste etter skaden han opplevde.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

Kan bli dyrt uten forsikring

Har du da droppet å skaffe deg reiseforsikring kan det bli fort bli dyrt.

Arne Voll, informasjonssjef

Arne Voll forteller at det kan bli dyrt å skade seg i alpinbakken i utlandet.

Foto: Gjensidige

– Blir du alvorlig skadet og trenger helikoptertransport til sykehus eller båre om bord i fly, kan det i verste fall koste flere hundre tusen kroner. I tillegg kan behandlingen på private klinikker bli svindyrt, sier Voll.

Hansen hadde heldigvis reiseforsikring som dekket skadene, sykehusoppholdet og reisen.

– Jeg har aldri skadet meg før, så dette var ren uflaks, forteller han.

Oversikt fra SOS viser at det er i Østerrike, Frankrike og Italia at flest skader seg.

– Dette er fordi flest drar dit, men også fordi det er krevende alpinbakker der, forteller Berge i IF.

Har booket fly for skadde

SOS har i år forhåndsbooket over 400 flyseter på relevante avganger fra flyplasser i nærheten av de store skidestinasjonene i Alpene.

– Dette må vi ofte gjøre for at de skadde skal komme hjem. Det er midt i høysesongen, og flyene er ofte fulle. I tillegg til flysetene, har vi også planlagt 13 ambulansefly som kan ha tre til fire bårer hver, forteller Lene Hasting Toft i SOS International.

Jon Berge- informasjonsrådgiver If forsikring

Jon Berge i IF forsikring advarer mot private sykehus i utlandet.

Foto: If forsikring

Skulle uhellet være ute, bør du være forsiktig med hvem du mottar hjelp fra. Flere av dem som tilbyr hjelp kommer ikke fra alpinanlegget eller offentlige sykehus, forteller Jon Berg i IF.

– Disse kommer fra private sykehus som forsøker å skaffe pasienter. Det hender disse overbehandler og utfører operasjoner uten at det er behov for det.