Hopp til innhold

Forventer å måtte ta imot utslitte helsearbeidere

MODUM (NRK): Behandlingssted gjør seg klar til å ta imot helsearbeidere som har møtt veggen. – Mange er slitne, sier leder for Norsk Sykepleierforbund i Buskerud, som forventer utbrente sykepleiere etter koronapandemien.

Sykepleier Kirsti Ødemark, Kristian Berntzen

Det har vært slitsomme dager for helsearbeiderne i koronatida. Sykepleier Kirsti Ødemark og Kristian Berntzen har jobbet lange skift på Modumheimen i Åmot.

Foto: Tina Brock / NRK

– Jeg er egentlig veldig sosial, men jeg har ikke så mye å by på for det sosiale livet utover jobben, sier Kirsti Ødemark.

Hun er sykepleier på Modumheimen i Åmot, hvor hun har stått i første rekke under hele koronakrisen. Nå er hun og flere av kollegaene slitne.

– Det har blitt lange vakter, noe overtid og tøffe dager i varmt smittevernutstyr, forteller Ødemark.

På Modum Bad har de kurs for å forebygge utbrenthet og de har lang erfaring med å tilby helsearbeidere hjelp til å håndtere en utfordrende arbeidshverdag.

Ingunn Amble

Psykiater Ingunn Amble er leder Villa Sana på Modum Bad, hvor de gir råd om arbeidshelse.

Foto: Tina Brock / NRK

De siste årene har de hatt en jevn økning fra helsepersonell som trenger hjelp. Nå er psykiater og leder for arbeidshelse på Modum Bad, Ingunn Amble, spent på hvordan høsten blir.

– Man tåler å stå i krise i en periode, og hente opp det adrenalinet som trengs for håndtere det. Det bekymringsfulle vil jo være hvis det blir slitasje over lang tid, sier Amble.

Bekrefter slitne sykepleiere

– Sykepleiere strekker seg alltid lang, og det er vanlig for oss å gjøre det. Men vi ser at mange nå er slitne.

Det sier Linda Lavik, leder for Norsk Sykepleierforbund i Buskerud, hvor 6400 medlemmer er organisert.

Linda Lavik i Norsk Sykepleierforbund i Buskerud

Linda Lavik bekrefter at mange sykepleiere og ledere er slitne nå etter altfor mye jobbing i korona-perioden.

Foto: Tina Brock / NRK

Hun tror flere sykepleiere vil ha behov for hjelp når koronakrisen er over.

– Jeg tror det er veldig mange som kommer til å trenge kurs eller rådgivning, og å tenke på egen helse etter pandemien, sier Lavik.

Hun sier mange opplever lange vakter på grunn av overtid, hyppigere helg og store endringer i de fleste sin turnusplan.

– Det har også vært veldig mye jobbing på sykepleierlederne som har planlagt nye tiltak og nye avdelinger, sier Lavik.

Viktig å lytte til kroppen

Psykiater Amble på Modum Bad er opptatt av å gi helsearbeidere hjelp før det er for seint. Hun sier det er viktig å ta kroppens faresignaler på alvor, for å unngå å bli utbrent.

– Man får ikke spist regelmessig lenger, man kutter ut det sosiale livet, de daglige vanene begynner å rote seg til, sier Amble.

Hun legger også til at noen kan merke at de er mer irriterte og dermed får lavere terskel for å bli sinte enn de pleier å være.

Modum bad, fasade

Modum Bad har hatt et tilbud til helsearbeidere siden 1998. Over 4000 leger, 1500 sykepleiere og 500 tannleger er blant dem som har fått hjelp her. De siste åra har det antallet økt jevnt og trutt.

Foto: Tina Brock / NRK

– Mange reagerer med at de anklager seg selv. «Nå må jeg skjerpe meg, jobbe hardere og konsentrere meg mer». Og da gjør man kanskje det motsatte av det man hadde trengt, for det man hadde trengt var å ta det litt mer med ro, sier psykiateren.

Sykepleierne på Modumheimen forteller at det er vanskelig å faktisk roe ned.

– Jeg syns ikke vi er flinke nok til å ta vare på oss selv. Vi er ikke flinke nok til å snakke gjennom ting. Det er litt for hektiske dager til at sånt blir prioritert, sier sykepleier Ødemark.