– Vi kan ikke true folk til forsikringer

Huseiernes landsforbund vil ha diskusjon om behovet for å gjøre innboforsiking påbudt. – Folk må ta ansvar selv, sier forsikringsbransjen.

Asbest i Dalveien
Foto: Helene Hillestad / NRK

Biørn Arnesen, Gjensidige

Biørn Arnesen i Gjensidige synes det er sjokkerende at så mange ikke har innboforsikring, men han er ikke nødvendigvis for et påbud.

Foto: Helene Hillestad/NRK
Brann på Greåker

Brannen i et sikringskap har fått store følger for de over 100 beboerne.

Foto: Christopher Oulie/NRK

Mandag ettermiddag brant det i et sikringskap i en boligblokk i Dalveien i Sarpsborg. Over 100 beboere måtte midlertidig flytte ut av hjemmene sine etter brannen.

Les også:

Da det dagen etter også ble kjent at det var asbest i isoleringen rundt flere rør i bygget, ble hele blokka stengt. Ingen av beboerne kan flytte tilbake før tidligst tirsdag i neste uke.

Noen av beboerne har overnattet i bilene sine, fordi de mener de ikke har hatt annet valg. Andre har tatt inn på hotell, eller bor hos venner og kjente.

Men mange av beboerne hadde ikke innboforsikring.

– Det er ikke spesielt for brannen i Dalveien at beboere ikke har innboforsikring. Det sier informasjonsansvarlig i Gjensidige, Biørn Arnesen.

Han er sjokkert over hvor vanlig det er å ikke ha denne typen sikkerhet.

– Så godt som i alle saker der det har brent i et bygg med flere beboere, så er det en eller flere som er uforsikret, sier han.

Les også:

Føler med dem, men det er deres eget ansvar

Gjensidige er forsikringsselskapet for bygget som er skadet etter brannen, men de vil ikke ta ansvar for de av beboerne som ikke har innboforsikring.

Men flere av beboerne mener det er forsikringen av bygget som burde gjelde, fordi brannen ikke var i en av leilighetene, men i et sikringskap i en gang.

Gjensidige sier det likevel er innboforsikringene som skal dekke alternativt overnattingssted etter brannen, ut over det første døgnet.

– Vi føler med alle beboerne som ikke får flytte hjem, men vi kan ikke ta ansvar for den enkelte som ikke har tegnet forsikring. Vi har forsikret bygget, men folk må ta ansvar for å ha innboforsikring selv, sier Arnesen.

Vurderer påbud

Huseiernes Landsforbund vil diskutere om de eventuelt vil komme med en anbefaling til et påbud om innboforsikring i løpet av året.

– Det at folk ikke har innboforsikring er blitt ansett som et forholdsvis lite problem, men etter brannen i Sarpsborg er det mulig vi har tatt feil, sier Lars Erik Guttulsrød, distriktsleder Østfold Nord i Huseiernes Landsforbund.

Gjensidiges Arnesen er ikke nødvendigvis enig i at det er rette veien å gå.

– Man kan sammenligne det med en reiseforsikring. Det er klart man har sett tilfeller der folk har kommet i svært alvorlige kniper fordi de har reist uten, og sånn sett kunne man ha bedt om at en slik forsikring også skal være obligatorisk for alle. Men da beveger vi oss veldig nære et formyndersamfunn.

Mange har også innboforsikringer i sine fagforeninger, og borettslag kan også tegne kollektive forsikringer.

– Man må kunne si at folk har et ansvar for seg selv, og å ha de forsikringene de selv mener er nødvendige. Vi kan ikke true folk til å forsikre seg, sier Arnesen.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Gjensidige om innboforsikringer

– Jeg har aldri tenkt så mye over det

En av beboerne i borettslaget i Dalveien på Greåker, Terje Nordstrand, sier til NRK at NAV nå dekker hotellkostnadene han har mens boligblokka er stengt. – Hvis ikke måtte jeg ha bodd på gaten. Jeg har ingen alternativer, sier han.

Han er en av dem som ikke hadde egen innboforsikring.

– Jeg har ikke hatt behov for det. Men jeg ser jo nå at jeg kanskje har undervurdert behovet, sier han.

Informasjonsmøte etter brann i boligblokk i Dalveien

Beboerne har blitt informert om situasjonen på flere allmøter.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Kommunen lover å bistå

Sarpsborg kommunes kommunikasjonssjef Pål Nilsen bekrefter i ettermiddag at kommunen vil holde sin bistand gående til det ikke lenger er behov for den.

- Kommunen har det siste døgnet gitt bistand til ca. 20 personer fra Dalveien. Det er nok noen fler som mangler innboforsikring, men de har så langt klart å håndtere situasjonen uten kommunens hjelp.

- For dem er det bare å si fra hvis det skulle være noe?

- Ja, alle som har behov for bistand bra NAV og kommunen kan forholde seg til oss på vanlig måte.

- Vi har hatt våre veiledere på informasjonsmøtene som er holdt, og vi kommer også til å å ha det i dag.