Fortsatt trøbbel etter regn og flom

Flom og mye regn skaper også i dag problemer i Oslo og på Romerike. Kværnerbyen er fylt av vann, og redningsetatene har ennå ikke kontroll på stedet.

Knattenkrysset

Av- og påkjøringa i Knattenkrysset på riksvei 159 i Lørenskog er stengt i begge retninger på grunn av oversvømmelser.

Foto: Erik Engen / NRK

Kværnerbyen i Oslo ble i går fylt av vann etter kraftige mengder med regn, og Alnaelva gikk over sitt løp. Sivilforsvaret og Oslo brann- og redningsetat har vært på stedet i hele natt, og pumpet unna vann og lagt ut sandsekker.

Ved to-tiden i natt kom det en regnskur som gjorde at vannstanden økte igjen.

Alnaelva flom

Alnaelva flommer over på grunn av mye regn, Sivilforsvaret og brannetaten holder flommen under oppsikt.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

– Da vannstanden økte la Sivilforsvaret ut sandsekker og lagde demninger, for å unngå at vannet skulle spre seg for langt der nede. Men klokka 6.20 fikk vi melding om at vannet er avtagende igjen, og det har sunket cirka en halv meter den siste timen.

Det opplyser Morten Haglund, vaktkommandør hos Oslo brann- og redningsetat.

Ute av kontroll

Redningsetatene har fortsatt ikke kontroll på flommen i Kværnerbyen.

– Det er feil å si at vi har kontroll, for det er helt avhengig av hvordan vannmassene fortsetter i løpet av dagen. Men akkurat for øyeblikket avtar vannet littegrann, sier Haglund.

I går ble 70 barn i Kværnerbyen FUS barnehage evakuert på grunn av fare for ras. Barna og personalet er i dag midlertidig flyttet til Eitillstad FUS barnehage, som ligger like i nærheten.

Tor Espen Hylland

Daglig leder i Eitillstad FUS barnehage, Tor Espen Hylland, sier det er uproblematisk å ta i mot de evakuerte barna fra FUS-barnehagen i Kværnerbyen.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Daglig leder i Eitillstad FUS barnehage, Tor Espen Hylland, sier de er godt forberedt på situasjoner som denne:

– Det er bare hyggelig. Vi har en beredskapsplan som går ut på at dersom en av våre barnehager i nærheten opplever flom eller brann, så evakuerer vi til nærmeste FUS-barnehage.

Mange veier stengt

På Romerike er mange veier stengt på grunn av oversvømmelsene.

Hexebergvegen, fylkesvei 426 og fylkesvei 254 i Gjerdrum og Sørum, er stengt, og det er skiltet omkjøring.

Av- og påkjøringa på riksvei 159 i Lørenskog, det såkalte Knattenkrysset, er stengt i begge retninger.

Fjellhamarelva har gått over sine bredder, og har gjort at Elveveien på Fjellhamar virkelig lever opp til navnet sitt. Veien er helt stengt på grunn av vann.

Fylkesvei 382 ved Leirsund bru i Skedsmo ble stengt i morges, og riksvei 163 ved Lørenskog stasjon er fortsatt stengt etter oversvømmelsen som satte inn i går.

Også togtrafikken er rammet - Spikkestadbanen er stengt mellom Spikkestad og Asker.

I går kveld oppjusterte Norges vassdrags- og energidirektorat flomvarselet for Oslo og Akershus til såkalt oransje nivå, som er det nest høyeste nivået.

Det er meldt om lokalt store nedbørsmengder i Oslo og Akershus torsdag. Det kan bli mellom 20 og 50 millimeter regn, ifølge Meteorologisk institutt.

Elveveien på Fjellhamar

Elveveien på Fjellhamar levde i dag opp til navnet sitt.

Foto: Erik Engen / NRK