Støtter ikke Unge Høyres forslag

Elevorgansisasjonen i Oslo strør salt i såret og går imot Unge Høyres forslag om å avlegge eksamen før russetiden.

Russefeiring i Trondheim
Foto: NRK

Unge Høyres leder, Jenny Clemet von Tetzchner har blåst liv i drømmen om å avlegge eksamen før russetiden. Både skolebyråd Anniken Hauglie i Oslo kommune, og Norsk lektorlag, er positive til forslaget. Det er ikke elevorganisasjonen i Oslo.

– Slik vi ser det, er det to store utfordringer med forslaget til Unge Høyre. Bare det å flytte eksamen, er ikke et sjakktrekk. Ved å framskyve eksamen tidligere, vil man få mindre tid til opplæringen, sier fylkesleder i elevorganisasjonen, Balder Bryn Morsund.

Fylkesleder i elevorganisasjonen

Fylkesleder i elevorganisasjonen, Balder Bryn Morsund

Foto: Vegard Erstad / NRK

Elevorgansisasjonen mener også at dagens eksamensordning, ikke er optimal. Derfor har de kommet med et forslag for å bedre situasjonen, å flytte sommerferien og starte på skolen tre uker før.

Les også: Her er Oslo-russens dronning i 2015

Les også: Russetiden som aldri tok slutt

Usikker på om det vil fungere

– I dag er russefeiringen mellom 1.mai og 17.mai, og Unge Høyre ønsker å flytte hele russetiden til å begynne 17. mai slik at de kan ha eksamen før. Men russefeirinegn i mai er en årlang tradisjon, og vi tror ikke den kan forandres ved et enkelt vedtak, sier Bryn Morsund.

– Det største problemet er imidlertid at man får mindre tid til å gjennomføre pensum.

Les også: Så mye penger bruker russen

Vil vurdere forslaget

Elevorgansisasjonen er ikke utelukkende negative til Unge Høyres forslag. Bryn Morsund synes heller ikke dagens løsning, med å ha eksamen rett etter russetiden, er den beste. Også han mener man må se på andre muligheter.

– Hvis flere elever er positive til det, så vil vi se på Unge Høyres forslag som godt. Men, vi har ikke fått noen klare svar på det, fortsetter Morsund.

Bryn Morsund vil ikke at eksamenskarakterene skal ødelegges på grunn av at man feirer å være ferdig med eksamen.

– Forslaget må i hvert fall gå gjennom veldig mye før det kan bli realistisk, fortsetter han.