Hopp til innhold

Her deler over 1700 elever én helsesøster

Flere videregående skoler har fått enda flere elever per helsesøster på ett år.

Glemmen vgs

Glemmen videregående skole topper lista over antall elever per en hundre prosent stilling som helsesøster.

Foto: Brage Brenna Lund

Det er fortsatt helsesøster-krise i den videregående skolen i fylket. For ett år siden haddeNRK flere saker om akutt mangel på helsesøstre i den videregående skolen, men fortsatt må søttenhundre elever dele en helsesøster.

Langt unna normen

Noen skoler har tatt grep, men for flere har situasjonen blitt verre.

Det var Fylkesrevisjonen som kartla situasjonen i fylket i fjor og de hadde følgende punkter de vurderte i skolehelsetjenesten.

Influensavaksine

Helsesøster-mangelen er stor i fylket fortsatt, ett år etter at tallene ble klare.

Foto: Marie Roksund/NRK
  • Er det forskjeller i skolehelsetjenestetilbudet ved videregående skoler fra kommune til kommune og mellom de videregående skolene innen samme kommune?
  • Sammenlign tilbudet for skolehelsetjenesten ved de videregående skolene i Østfold med tilgjengelig informasjon om tilbudene i Oslo og Akershus, samt med eventuelle nasjonale anbefalinger.

Da viste tallene at over seksten hundre elever ved flere skoler i fylket delte en hundre prosent stilling som helsesøster.

Nå har politikerne nok en sak på bordet, der tallene viser at flere skoler har fått en forverret situasjon.

Her kan du se utviklingen per en hundre prosent stilling fra 2011/2012( 2013/2014 i parentes). De som er hevet ut har hatt en økning.

  • Borg Sarpsborg 879 (882)
  • Greåker Sarpsborg 1079 (985)
  • St. Olav Sarpsborg 1284 (1318)
  • Kalnes Sarpsborg 1165 (980)
  • Frederik II Fredrikstad 1511 (1636)
  • Glemmen Fredrikstad 1634 (1777)
  • Kirkeparken Moss 1588 (1691)
  • Malakoff Moss 1533 (1610)
  • Mysen Eidsberg 1270 (973)
  • Askim Askim 1603 (1282)
  • Halden Halden 1042 (641)

– Brannslukking

Fylkesrådmann har hatt kontakt med flere av de kommunale helsesøstrene og gjengangeren er at det de driver med er brannslukking.

Leder av opplæringskomiteen i fylket, Inger Christin Torp, er lite fornøyd med kommunenes helsesøster-tilbud til de videregående skolene.

– Det vi ser er at det er mye brannslukking, liten tid til forebyggende arbeid og liten tid til å følge opp elever med psykiske problemer over tid. Det er ikke godt nok slik det er i dag.

De nasjonale føringene er på maks åtte hundre per hundre prosent stilling, men det er det bare Halden som ligger under etter at de fikk ekstra penger til helsesøster etter 22. juli. Selv om Torp ikke kan love penger, sier hun at de skal følge tett med.

– Vi kan ikke love flere stillinger siden dette er kommunenes ansvar, men vi kan jobbe overfor kommunene og få dem til å se viktigheten av et bredt helsesøster-tilbud. I tillegg vil vi ta på oss en mer koordinerende rolle, hvor vi kan klargjøre rollen tydeligere. Samtidig som vi også jobber med kompetanseheving, sier hun.

Hun sier også at det kan bli aktuelt å se nærmere på de skolene med dårligst dekning for å se hva som kan gjøres.

Kan ikke love noe

Helsesøstertjenesten er en kommunal oppgave, men til tross for penger fra den forrige regjeringen, har det ikke kommet de videregående skolene til gode. Bengt Morten Wenstøb, stortingspolitiker for Østfold Høyre, kan heller ikke love penger, men derimot tydeligere føringer for kommunene.

– Det er et ønske å ha gode helsetilbud og særlig gode helsesøstertjenester. Da er det viktig at det gis tydelige signaler om at den oppvoksende generasjon er viktig og at dette er et område som er viktig.

Han sier videre at det ikke er aktuelt å øremerke midler til helsesøstre, men heller se nærmere på hvordan det priorites i kommunene.