Hopp til innhold

Fortsatt baksnakking og hets

HOKKSUND/DRAMMEN (NRK): Netthetsen mot 16 år gamle Kaja toppet seg i sommer etter en kronikk hun skrev i Dagbladet. Selv om den verste stormen har gitt seg nå, opplever hun fortsatt baksnakking og ryktespredning.

Kaja Hilleren

Kaja var ikke helt forberedt på at en kronikk om flyktninger kunne føre til så mange tekstmeldinger og reaksjoner på nettet som det hun fikk. Hun sier hun likevel ikke angrer på at hun skrev den fordi hun brenner for saken.

Foto: Privat

Kaja Hilleren er samfunnsengasjert og politisk aktiv. Hun har skrevet kronikker om den norske flyktningpolitikken og er ikke redd for å si hva hun mener. I sommer skrev Kaja en kronikk i Dagbladet der hun sa sin mening om innvandringspolitikken til Sylvi Listhaug.

Det tok ikke lang tid før det tikket inn tekstmeldinger på Kajas mobiltelefon og i sosiale medier. Flere av meldingene var truende og grove.

– Personangrep og ikke om meningene

Kaja har siden dette skjedde, begynt på videregående skole. Likevel opplever hun fortsatt mobbing og baksnakking.

– Selv om jeg ikke direkte får meldinger, merker jeg likevel baksnakkingen og hva folk mener om meg, forteller Kaja.

Hets

Dette er én av de hetsende meldingene Kaja mottok etter kronikken hun skrev i sommer.

– En ting er at ikke alle er enige med meg i mine meninger, noe helt annet at folk snakker stygt om meg på grunn av meningene. Det er ikke hyggelig. Men de får tenke det de vil om meg, jeg står for det jeg mener, og jeg brenner for det.

– Tør ikke si det direkte

Kaja synes det hadde vært bedre om folk kom bort til henne og sa det de mener om henne direkte.

– Folk har baksnakket meg. Blant annet har jeg fått høre at folk sier jeg tror jeg er blitt frelst av Gud, noe som ikke stemmer. Jeg har også fått høre at noen synes jeg fikk så mye oppmerksomhet i sommer og er blitt høy på meg selv. Og det har jeg ikke, sier Kaja.

– Baksnakking er akkurat som netthets der folk gjemmer seg bak en datamaskin. I virkeligheten baksnakker du personen i stedet for å si det direkte, sier 16-åringen.

– Trenger dem som tør si fra

Mobbeombud Bodil Houg

Mange netthetsere gjemmer seg bak datamaskinen. Netthetsing og baksnakking henger nært sammen, mener mobbeombud Bodil Houg.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Bodil Houg er mobbeombud i Buskerud. Hun sier tradisjonell mobbing og mobbing på nett henger tett sammen.

– Kaja har turt å mene noe og står for det. Det provoserer en del at hun har vært synlig i pressen. Og i stedet for å kritisere, baksnakker man. Baksnakking sprer seg fort, sier Houg.

– En skikkelig ukultur

Houg synes det er flott med ungdommer som tør å mene noe.

– Det er et demokratisk problem at det å realisere seg selv og vise seg frem er blitt viktige enn å stå for noe. Kaja tør å mene noe, og det er bra, sier Houg.

Hun sier det ofte holder at én person sier fra at det er ikke greit å mobbe.

– Det er viktig at også ungdommer tør å si fra, sier mobbeombudet.

Går videre uten å la seg knekke

Kaja har bestemt seg for at hun ikke skal la seg knekke av mobbingen.

– Det er lett å bli lei seg. Men jeg velger heller å fokusere på at jeg står for det jeg mener. Jeg er sterkere hvis jeg heller kjemper for det jeg mener er gode verdier.

– Er det slik at det negative oppveier det du kjemper for?

– Ja, det veier opp alt, sier Kaja.