Hopp til innhold

Observerte 30 droner i forbudssoner under Cold Response

Under Nato-øvelsen Cold Response ble det observert flere uønskede droner i Norge. Forsvaret varsler nå straffeforfølgelser ved regelbrudd.

Skilt fra forsvaret: Drone/RPAS forbudt.

FORBUDT: Forsvaret har hengt opp skilt for å markere at droner ikke skal inn i forbudssonene.

Foto: Forsvaret

– Vi har forbudssoner mot droner og sensorer. Det har blitt gjort noen observasjoner og 30 er det tallet vi har valgt å gå ut med, sier Thomas Orud Harlem.

Han er oberst og sjef for forsvarets luftving på Rygge flystasjon.

Nylig ble den store Nato-øvelsen Cold-respons avsluttet. Under øvelsen deltok 27 nasjoner til sjøs, på bakken og i lufta på norsk territorium.

Underveis i den to og en halv uke lange øvelsen ble det observert 30 droner i forbudssonene over hele landet. Dronene dukket opp i alle øvingsområdene.

Thomas Olrud Harlem, lutfvingsjef Rygge og oberst i forsvaret. Her utenfor Moss Lufthavn Rygge

Lutfvingsjef på Rygge, Thomas Olrud Harlem, sier forsvaret har observert omkring 30 droner under Cold Response-øvelsen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Forsvaret vet ikke hvem som styrte dronene eller hva motivasjonen var. Men de kan tolke litt ut ifra hvordan dronene flyr.

– Vi ser forskjell på de som svirrer rundt og hvem som flyr mer profesjonelt. Da ser vi hvorvidt dronen kartlegger, eller om privatpersoner har flydd drone og vært uoppmerksomme, sier Harlem.

Vil ha bedre informasjon

Rundt en halv million nordmenn eier i dag én eller flere droner. Dronene har verktøy som kan fortelle hvor de kan og ikke kan fly.

Forsvaret ønsker å unngå at privatpersoner skal sende opp droner i forbudssonene. Luftvingsjefen sier at ulovlig droneflyvning kan få store konsekvenser.

– I ytterste konsekvens risikerer du straffeforfølgelse av politiet eller PST. Det er ikke veldig lurt å sende en drone inn i forbudssoner, sier Harlem.

Vakt fra forsvaret speider etter droner med en dronebuster.

En soldat fra forsvaret speider etter droner med en dronebuster.

Foto: Forsvaret

Når nye forbudssoner opprettes, for eksempel til militærøvelser, bør også informasjonen om dette bli bedre. Det mener leder i droneførernes interesseorganisasjon, Anders Martinsen.

– Bedre informasjon vil begrense ulovlig flygning, er vår påstand. Økt samarbeid vil også hindre dette.

Men han mener det ikke nødvendigvis er privatpersoner som står bak all aktiviteten de siste ukene.

– Vi kan ikke utelukke at dette er folk som gjør dette for å teste Norges reaksjonsevne, også under øvelser, sier Martinsen.

Les også Gir USA lov til å bygge anlegg og lagre våpen på fire norske baser

Skisse av den ny P8-hangaren på Luftforsvarets nye flystasjon på Evenes.

Avslører ingen forsvarshemmeligheter

Droner ble blant annet observert ved Rygge flystasjon og ved Borg Havn i Fredrikstad under Nato-øvelsen. I Fredrikstad kom blant annet franske soldater og militære kjøretøy i land.

Franske soldater ankommer Borg havn i Fredrikstad for å delta på NATO-øvelsen i Norge.

Franske soldater kom sjøveien via Borg havn i Fredrikstad under Cold response.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Luftvingsjef Harlem sier dronene ikke avslører store forsvarshemmeligheter, men at de leverer sine biter til det store puslespillet.

– Det er en del av spillet, hvor man samler informasjon som er der ute. Vi vet at droner kommer, så vi har ingenting der ute som er gradert, som det går an å observere.

Kan straffes med inntil seks års fengsel

Anne Utaker Langseth er seksjonsleder i Øst politidistrikt. Hun forteller at det ikke er lov å fly ubemannet luftfartøy, for eksempel droner, over eller i nærheten av militære områder eller fartøy.

– Bøtenivået ved overtredelse ligger på 12.000 kroner. I de mest alvorlige tilfellene, for eksempel konkrete forstyrrelser av luftfarten eller alvorlige faresituasjoner, blir det også vurdert tiltale hvor man kan straffes med fengsel i inntil seks år, sier hun.

Les også Krigen i Ukraina kan føre til matvarekrise – Sp vil ha kornlagre

Østfold kornlager