Hopp til innhold

Venninne av tvillingene som døde i Spydeberg: – Vanskelig å akseptere at det er realiteten

Jenta som ble fraktet til sykehus etter dødsfallene i Spydeberg var god venn med tvillingene som omkom.

Spydeberg åsted

FUNNET LIVLØSE: To 16 år gamle tvillingjenter på funnet livløse på en adresse i Spydeberg natt til søndag. Politiet mener de døde etter en overdose.

Foto: Ellen Omland / NRK

«Det er vanskelig å akseptere at det er realiteten, men jeg vet at det er det. Det er hjerteskjærende å vite at de er døde.»

Det uttaler den 16 år gamle jenta som ble fraktet til sykehus etter dødsfallene i Spydeberg, gjennom sin bistandsadvokat Hilde Jæger.

– Det er vanskelig for henne å forklare og sette ord på sorgen, sier Jæger.

Tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) ble funnet livløse på en adresse i Spydeberg natt til søndag.

– Hun var venn med begge de to avdøde. Hun hadde mye kontakt med dem. Den ene var hennes nærmeste venn, og de bodde sammen. Hun er veldig lei seg, knust og fortvilet over at de er døde, sier Jæger.

Under barnevernets omsorg

Hennes klient er fortsatt innlagt på sykehus, men er planlagt utskrevet i nærmeste fremtid.

– Det er planlagt at hun skal tilbake til institusjonen Fossumkollektivet. Hun er under barnevernets omsorg, sier Jæger.

Tvillingsøstrenes død har blitt hyppig omtalt i sosiale medier den siste uken. Bistandsadvokat Jæger sier at hennes klient har sett mye støtte til de avdødes familie og venner.

– Det betyr mye for henne. Hun har også sett kommentarer som ønsker henne selv godt. Det betyr også utrolig mye for henne, sier Jæger.

Hilde Jæger

Bistandsadvokat Hilde Jæger representerer den 16 år gamle jenta som ble fraktet til sykehus etter mistanke om overdose natt til søndag. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Stor offentlig interesse å vite

Forsvarerne til de siktede i saken ber politiet si hva slags dop tvillingene i Spydeberg trolig døde av.

– Jeg mener de burde gå ut med hva slags narkotiske stoff de mistenker at denne saken gjelder. Det er viktig at ungdom informeres om faren og om de mulige konsekvensene, sier Haakon Åsli Skogstad.

Han er forsvarer for en 18 år gammel mann som sitter varetektsfengslet. 18-åringen er siktet for å ha solgt narkotika og hensatt noen i hjelpeløs tilstand.

Politiet mistenker at tvillingsøstrene døde etter inntak av narkotika.

En tredje tenåringsjente ble sendt til sykehus etter mistanke om en overdose. Hun har status som vitne i saken.

Politiet har en formening om hva slags stoff jentene skal ha fått i seg, men dette vil de ikke offentliggjøre.

Det mener Skogstad at de bør gjøre.

– Det er av stor offentlig interesse at andre ungdommer informeres om farligheten ved disse stoffene.

Aftenposten skrev først om Ditlei-Simonsens oppfordring.

Les også Ungdommer etter Spydeberg-dødsfallene: – Det er skummelt

Fra venstre: En ung jente i hvit genser, en ung jente med svart jakke og en ung gutt med blå genser.

Vil ikke uttale seg

Politiet har mottatt en foreløpig obduksjonsrapport etter dødsfallene. Men de vil ikke si hvilke stoffer som har dukket opp i etterforskningen.

– Når det gjelder type narkotika kan vi ikke uttale oss om dette før den endelig obduksjonsrapporten foreligger. Vi har en formening på bakgrunn av opplysninger i saken, men ikke det fulle og hele bildet, opplyste politiadvokat Benedicte Granrud til NRK onsdag.

– En endelig obduksjonsrapport vil gi det konkrete svaret. Av hensyn til dette kan ikke politiet si noe om dette på nåværende tidspunkt.

Også forsvareren til den andre siktede i saken mener politiet burde si hva de vet om stoffene.

Mann med skjorte og slips foran tingretten i Ski

Advokat Knut Ditlev-Simonsen mener det er viktig å avklare om det er noe nytt, farlig eller særlig potent dop i omløp.

Foto: Stein Ove Korneliussen/NRK

– Jeg mener politiet burde gå ut med informasjonen om hvilket stoff de tror det gjelder for å unngå spekulasjoner, sier Knut Ditlev-Simonsen.

Ditlev-Simonsen forsvarer en mann i 20-årene som er siktet for uaktsomt drap. Mannen nekter straffskyld.

– Det er mange typer stoff der ute og det kan være av betydning å få det avklart. Særlig om det skulle være noe nytt, giftig eller særlig potent som det bør advares mot.

Erkjenner ikke straffskyld

Politiet jobber nå med å innhente og gjennomgå informasjon.

– Det sentrale i etterforskningen nå er å kartlegge hendelsesforløpet i forkant av dødsfallene. Vi har avhørt et tosifret antall vitner, og det gjenstår fortsatt flere avhør, sier politiadvokat Granlund.

Forsvarer Haakon Åsli Skogstad kan av hensyn til politiets etterforskning ikke gjengi hva den siktede 18-åringen har forklart om sin rolle i saken.

18-åringen erkjenner ikke straffskyld.

– Det er viktig for meg å understreker at på nåværende tidspunkt er ikke min unge klient mistenkt på noe måte å ha forårsaket disse tragiske dødsfallene, sier Skogstad.

Og så er det viktig for meg å understreke at dette er en stor tragedie. Det er ikke alltid sånn at noen enkeltpersoner må straffes for det.

Les også Lokalmiljøet i sorg: – Det føles helt meningsløst

Blond kvinne på en parkeringsplass