Hopp til innhold

Første skoleelever på besøk på Utøya

HOLE (NRK): For aller første gang har skoleelever fått besøke Utøya. Tre dagers workshop om ytringsfrihet på stedet der mange ble drept for fem år siden gjør sterkt inntrykk.

Utøya

Til sommeren vil nye Utøya stå helt ferdig. Da er det planlagt 3 seminarer med deltakere fra 30 skoler.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Det er veldig spesielt. Det er veldig mange ulike følelser som man plutselig får, som man kanskje ikke var forberedt på. Men vi har gjort oss noen tanker på forhånd, forteller Elise Greve Olsvik som går i 10. klasse på Slåtthaug ungdomsskole.

Elise Greve Olsvik

Elise Greve Olsvik fra Slåtthaug ungdomsskole.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

I tre dager har elever fra Bergen og Oslo fått være på øya, mens de har diskutert demokratiske verdier, ekstremisme og hatytringer.

– Det var mye som var forventet, men også mye uventet. Man kjenner på nye følelser, forklarer Olsvik.

– Hvordan syntes du det var å komme hit?

– Aller først var jeg mest giret, fordi dette var et prosjekt vi ikke visste så mye om. Men så tenker man litt utenfor prosjektet. Tenker på historien til Utøya. Og så går det litt opp for en hva som faktisk har skjedd her.

Prøveprosjekt

12 elever og 3 lærere er de aller første som får komme til Utøya på seminar. Prøveprosjekt er et samarbeid mellom Det europeiske Wergelandssenteret, Utøya og Raftostiftelsen.

– Det har vært fint å være på Utøya, men så klart er det veldig rart. Samtidig så legger jeg merke til at vi har vent oss litt til det og funnet oss til rette. Det er fint med timene, og vi diskuterer og prater mye. Det er fint lagt opp, forteller Jonatan Myhre Barlien i 9. klasse ved Frydenberg skole.

Veldig god ramme

Zakia Akkouh er rådgiver hos Det Europeiske Wergelandsenteret i Oslo. Hun holder workshopen og mener Utøya er et bra sted å snakke om demokrati.

– Utøya viser jo hvor viktig det er å ikke ta demokrati for gitt. At det er krefter som angriper og utfordrer demokratiet vårt i dag. Og det vi ønsker å gjøre her er å se på hva er unges rolle i å beskytte, bevare og styrke det demokratiet. Og Utøya fungerer derfor som en veldig god ramme for det, sier Akkouh.

Planlegger nye seminar

Jørgen Watne Frydnes

Frydnes sier prosjektet er todelt, og at den ene delen foregår på Utøya.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Til sommeren skal nye Utøya stå helt ferdig, da vil også Læringssenteret stå klart og til høsten er det planlagt 3 seminarer med deltakere fra 30 skoler i Norge.

–Vi ønsker at Utøya skal være en arena for å diskutere demokratiet. For at ungdom skal diskutere det og selv lære å ta ansvar for det. Så vi er veldig glade for at denne piloten nå er gjennomført, og vi ser frem til å fortsatt ha skoleungdom her i tiden som kommer, sier daglig leder for Utøya, Jørgen Watne Frydnes.

Læringssenteret Utøya

Snart står det nye læringssenteret klart på Utøya.

Foto: Blakstad Haffner / Grafikk