Første rettssak i korrupsjonssaken

En tiltakshaver som skal ha betalt 65.000 kroner i bestikkelser til en saksbehandler i byggesaksavdelingen i Drammen, må tirsdag møte i tingretten.

Utbyggere møter til politiavhør i Drammen

Utbyggerne måtte møte til politiavhør etter korrupsjonsavsløringen i Drammen i fjor. 27 av utbyggerne er mistenkt for å ha bestukket to saksbehandlere.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

En serie straffesaker tilknyttet korrupsjonsskandalen i Drammen vil komme på rekke og rad dette året.

Den første rettssaken starter tirsdag. På tiltalebenken sitter en 47 år gammel mann som er tiltalt for grov korrupsjon. For å få byggesaken sin godkjent, skal han ha betalt 65.000 kroner til en saksbehandler.

– Fra saken viste seg på saksbehandlerens arbeidsliste, tok det 19 minutter før rammetillatelsen var gitt, sier politiadvokat og aktor Hans Lyder Haare.

Seks saker ferdig etterforsket

Det var i januar 2016 to saksbehandlere i byggesaksavdelingen i Drammen ble pågrepet og siktet for å ha mottatt betaling for å godkjenne byggesøknader. Politiet mener de to skal ha mottatt bestikkelser fra 27 tiltakshavere.

Hans Lyder Haare

Politiadvokat og aktor Hans Lyder Haare tror det kan ta flere år før korrupsjonssaken i Drammen er ferdig behandlet i rettssystemet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Seks saker er nå ferdig etterforsket, og det er den første av disse tiltakshaverne som nå må møte i retten.

– Han er tiltalt for grov korrupsjon, etter samarbeidet med saksbehandleren i Drammen kommune. Saksbehandleren har tegnet tegninger til et nytt hus og garasje, og deretter godkjent både rammetillatelse, igangsettingstillatelse og midlertidig brukstillatelse, sier Haare.

Les også:

– Fullstendig uskyldig

For tjenestene skal den 47 år gamle tiltakshaveren ha betalt 60.000 kroner direkte til byggesaksbehandlerens private konto. Men dette har sin forklaring, mener tiltaltes forsvarer, advokat Svein Olav Duesund. Han hevder 47-åringen i god tro har kjøpt private arkitekttjenester av den 58 år gamle kvinnelige saksbehandleren.

Advokat Svein Duesund

Advokat Svein Duesund mener hans klient er uskyldig.

Foto: Privat

– Han henvendte seg til Drammen kommune fordi han hadde kjøpt en tomt og skulle bygge. Han endte da opp hos denne saksbehandleren som hadde eget arkitektfirma. Hun fortalte at hun kunne tegne og forestå de nødvendige søknader, sier Duesund.

Burde han ikke skjønt at det var noe som ikke stemte da han måtte forholde seg privat til den kvinnelige saksbehandleren?

– Han visste ikke at hun var saksbehandler. Det så han først da tillatelsen kom, og den var underskrevet av henne. Så min klient erklærer seg fullstendig uskyldig, sier Duesund.

Les også:

– Kan ta flere år

Den første rettssaken er typisk for de andre sakene, mener politiadvokat Hans Lyder Haare, som tror det kan ta lang tid før hele sakskomplekset er avsluttet.

– Samtidig som man skal ta ut tiltaler, så skal man også iretteføre de man allerede har tatt ut tiltale mot. Så det er mildt sagt en gedigen oppgave vi har foran oss. Strafferammen er på ti år, og hvis noen anker til lagmannsretten, kan det ta flere år før komplekset er ferdigbehandlet, sier Haare.

Sakene mot de to hovedtiltalte, en 58 år gammel kvinnelig saksbehandler og en 45 år gammel mannlig kollega, er ennå ikke berammet.