Hopp til innhold

Første politimann på åstedet for Borgenhaugen-drapet: – Det var mye blod

To barn ble vitner til at mora ble drept med minst 40 stikk. I dag startet rettssaken mot ektemannen.

Åstedsundersøkelser etter drap på Borgenhaugen i Sarpsborg i romjula 2018.

Flere politipatruljer rykket ut til parets bolig etter å ha fått melding om at en kvinne var blitt drept. Da rettssaken mot den 35 år gamle mannen hennes startet torsdag, fortalte den første patruljen som kom til åstedet hva de så.

Foto: NRK

I romjula 2018 rykket flere politipatruljer ut til det rolige nabolaget på Borgenhaugen i Sarpsborg etter å ha fått melding om en alvorlig hendelse.

Inne i boligen fant politiet en småbarnsmor som var hardt skadet. Hun døde kort tid senere av skadene.

En av de første politimennene som kom til åstedet forklarte seg torsdag formiddag i Sarpsborg tingrett.

– Det første som slo meg, var at det var mye blod. Det lå en person under en dyne på soverommet og en øks ved siden av. Det så kaotisk ut, forklarte han.

Den avdødes mann ble raskt pågrepet og siktet for drap. Ifølge tiltalen skal mannen ha brukt både øks og kniver til å ta livet av kona. Påtalemyndigheten mener hun ble påført minst 40 stikk, kutt og hugg.

Bilder av åstedet, som ble tatt like etter at den første patruljen kom til stedet, viser store mengder blod på gulvet og veggene på soverommet.

– Vi ba om bistand fra helse for å se om det var håp om å redde liv. Men vi konstaterte raskt at det ikke var noe å gjøre. Alt skjedde i løpet av to-tre minutter. Det gikk fryktelig fort, forklarte politimannen.

Politiet jobber på et drapsåsted på Borgenhaugen i Sarpsborg fredag.

Politiet sperret av området rundt parets bolig etter at kvinnen ble funnet hardt skadd 28. desember i 2018.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Barna ble vitner til drapet

Parets to mindreårige barn ble vitner til drapet. Den da seks år gamle sønnen skal også ha blitt påført flere stikk- og huggskader da han forsøkte å gripe inn.

– Man kunne se i øynene deres at de hadde opplevd noe de ikke skulle ha opplevd. Dette er en sak man aldri kommer til å glemme, sa et annet politivitne, som også var blant de første på åstedet.

Det har blitt gjennomført tilrettelagte avhør av begge barna. Forklaringen til parets datter, som var åtte år gammel da moren ble drept, ble spilt av allerede den første rettsdagen.

Retten bestemte at avhøret av datteren skulle spilles av bak lukkede dører. Pressen fikk være til stede, men fikk forbud mot å referere innholdet i avhøret.

Avspillingen av datterens avhør fortsetter fredag morgen.

Tilregnelighet blir sentralt spørsmål

Den første rettsdagen kom det også frem at den tiltalte snakket i mobilen da han ble pågrepet. En politimann plukket opp telefonen for å finne ut av hvem han snakket med.

– Samtalen var fremdeles aktiv. Det var en mann som snakket veldig dårlig engelsk, men han forklarte at han var broren til mistenkte. Han fortalte at broren var gal, sa politimannen i retten.

Den tiltalte mener selv at han var psykotisk da drapet skjedde, og erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen.

Både 35-åringens forsvarer Reidar Steinsvik og statsadvokat Erik Marthinussen understreket i sine innledningsforedrag at spørsmålet om tilregnelighet blir et sentralt tema i rettssaken.

Statsadvokat Erik Marthinussen utenfor Sarpsborg tingrett.

Statsadvokat Erik Marthinussen sier at et hovedspørsmål i saken er om 35-åringen er strafferettslig tilregnelig.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

– Det er slik jeg ser det for tidlig å konkludere på spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet. Vi må høre gjennom bevisene og de sakkyndiges vurderinger før det kan konkluderes, sier Marthinussen til NRK.

To rettsoppnevnte sakkyndige konkluderte i fjor sommer med at 35-åringen var psykotisk på gjerningstidspunktet og dermed ikke strafferettslig tilregnelig.

Men statsadvokaten fortalte torsdag at to andre rettsoppnevnte sakkyndige så sent som i forrige måned avga en erklæring som kom til motsatt konklusjon.

– Da er det opp til retten å avgjøre dette spørsmålet. Det medfører at saken blir mer komplisert, når de sakkyndige har to forskjellige oppfatninger av hva som er det riktige, sier Steinsvik.

Stiller spørsmål ved drukningsdødsfall

Den 35 år gamle mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet for drapet på kona. Da han ble pågrepet, var han allerede tiltalt for uaktsomt drap på sin fire måneder gamle sønn i februar 2017.

Advokat Reidar Steinsvik utenfor Sarpsborg tingrett

Advokat Reidar Steinsvik forsvarer den 35 år gamle mannen som er tiltalt for drap på kona og uaktsomt drap på sønnen.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Ifølge tiltalen skal han ha plassert sønnen i en badebalje med vann og deretter forlatt rommet. Mens han var borte, skal sønnen ha fått munnen og nesen under vann og druknet.

Denne saken behandles av retten samtidig som drapssaken fra 2018.

– Når det gjelder denne posten, så er det noen spørsmål rundt hva som er faktum i saken. Hvor døde barnet? Var det i denne badebaljen, eller var det i en seng? Så mener jeg, ut fra saksdokumentene, at det kan stilles spørsmål ved dødsårsaken, sa forsvarer Steinsvik i innledningsforedraget.