Første dag i retten for leiemord-tiltalt far

Forsinket start på den omfattende leiemordsaken i Oslo i dag.

Oslo tingrett inngangsparti opplyst

Mikrofontrøbbel har forsinket starten på den omfattende leiemord-saken.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Den hovedtiltalte, en 43 år gammel Fredrikstad-mann, nektet for å ha bestilt drapet på datterens 19 år gamle kjæreste. Det kom frem da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett i dag. Men noe særlig mer enn at de tiltalte har nektet straffskyld for alt bortsett fra selve frihetsberøvelsen er ikke klart fra retten.

– Flere av de tiltalte er avhengige av tolketjenester, og det har vært flere runder tekniske problemer i rettssalen, forteller reporter Anders Rikstad fra Oslo tinghus.

Vold og drapsforbund

– Det vi mener hovedtiltalte har gjort, er for det første å ha utsatt datteren sin for vold, sier aktor Trude Antonsen.

– Deretter har han inngått en avtale med de andre tiltalte om å ta livet av kjeresten hennes.

– Slik påtalemyndigheten ser det ut fra sakens beviser, kommer konflikten av at dette forholdet ikke er ønsket. 19-åringen er ikke godkjent av svigerfamilien, forteller Antonsen.

– Faren sier at dette ikke stemmer?

– Vi mener det er motivet for saken, og det vil komme frem, håper vi, under bevisførselen.

Forklaringer, legeerklæringer, bilder og video

Aktors bevisførsel vil bestå av de fornærmedes forklaringer, og de andre tiltalte. I tillegg er det bildene som er tatt av den bortførte 19-åringen, som etter sigende skal fremstille ham som død. Bildene viser fornærmede med teaterblod i ansiktet, og med teip over halsen. Bildene kan tolkes som om at de skal være av en død person, mener Antonsen.

– Det er kanskje å ta sterkt i å kalle det en arrangert drapssituasjon, sier statsadvokaten, men fornærmede har forklart at det ble opplyst at det var ønskelig at han skulle se død ut.

– Det mener vi er fordi man da ønsker å vise oppdragsgiveren at det da angivelig har skjedd et drap, slik at man skal motta den avtalte summen for det.

Skal ha bestilt drap på datterens kjæreste

Reporter Anders Rikstad følger saken, og hadde dette å si før rettsforhandlingene startet i morges.

Erkjent bortføring

Til sammen er seks personer tiltalt i saken, fire av dem er fra Fredrikstad og Sarpsborg. Drapet ble aldri gjennomført, men 19-åringen ble bortført og mishandlet. Han ble tvunget med til en leilighet i Oslo, der mishandlingen skal ha foregått i nesten et døgn. Ifølge tiltalen ble 19-åringen slått gjentatte ganger med både knyttet neve og andre gjenstander. Han var også bundet og kneblet mens dette gikk for seg.

Tre tiltalte har erkjent å ha bortført gutten, men ikke det som skal ha skjedd i leiligheten hvor han var nesten et døgn. Aktor vil legge frem en video fra overvåkningskameraer som dekker oppgangen til leiligheten som ble brukt. Den viser at de fører 19-åringen med seg. Videre er det legeerklæringen, som skal slå fast at gutten ble utsatt for vold, og hans egen forklaring.

Men de er ikke drapstiltalt, presiserer advokaten.

– De er ikke tiltalt for drapsforbund. Vi tror ikke de har hatt til hensikt å gjennomføre det. Men at de da kanskje tenkte at dette var en enkel måte å lure tiltalte for penger på.

Les mer: Skal ha bestilt drap på datterens kjæreste

Vil ikke møte faren

Datteren til den 43 år gamle mannen er til stede i tinghuset, men ønsker ikke å være i samme rom som de tiltalte. Hun følger derfor saken fra et tilstøtende rom.