Hopp til innhold

Mener pengeforslaget må åttedobles

Regjeringens foreløpige forslag om 50 millioner kroner for å øke bosettingen av flyktninger i kommunene er altfor lavt, mener kommunenes sentralforbund.

Asylsøkere fra Somalia utenfor politiets utlendingsenhet på Tøyen, torsdag.

Asylsøkere fra Somalia utenfor Politiets utlendingsenhet. Bildet er tatt i august.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

50 millioner kroner er regjeringens foreløpige forslag for å øke bosettingen av flyktninger i kommunene.

Samtidig som statsbudsjettet ble lagt fram, ble det også kjent at regjeringen vil legge fram et nytt forslag, fordi flyktningsituasjonen har utviklet seg drastisk den siste tiden.

Helge Eide

Helge Eide mener 400 millioner vil sørge for at kommunene er fullfinansierte.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

– Vi vil nok snakke om man bør øke integreringstilskuddet med i hvert fall 50 000 kroner per flyktning som man bosetter over en femårsperiode, sier områdesjef i Kommunenes Sentralforbund, Helge Eide.

Ønsker 400 millioner

Ganger vi disse 50.000 med antall flyktninger det er snakk om, altså 8000, blir beløpet 400 millioner. Regjeringens foreløpige forslag er 50 millioner.

– Det må vi se nærmere på når vi får tallene og gjennomgangen på bordet, sier Anders Werp (H), stortingsrepresentant for Buskerud, om Eides forslag.

– Dette er mennesker i nød. Det er en mottaksapparat som skal organiseres og stables på beina. Her er det mange brikker som skal passe sammen. Og ikke minst er det kostnader som skal dekkes, forklarer Werp.

– Det er den utfordringen vi snakker om. Hvordan skal vi løse det? Da må også økonomi, og de økonomiske virkemidlene til kommunene, tilpasses den utfordringen syntes vi, sier Eide.

– Må slippe å prioritere opp mot skole og eldreomsorg

Forslaget om 50 000 per flyktning som bosettes, er altså det som må til for å løse kommunenes utfordringer, ifølge KS som uansett mener at det må en økning til, med tanke på økningen i antallet mennesker som søker asyl.

– Da ville det vært det vi kaller for fullfinansiert, det vil si at kommunene slapp å prioritere det opp imot skole, barnehage, eldreomsorg og de andre viktige oppgavene som de har i lokalsamfunnet, sier Eide og legger til:

– Så hvis man hadde fått det til så hadde i hvert fall det vært et godt utgangspunkt for å øke bosettingen veldig mye neste år, sånn som jo er nødvendig for å ta imot de flyktningene som søker beskyttelse i Norge.

– Hva ønsker du at politikerne skal ta hensyn til når de skal komme med et nytt forslag?

– De folkevalgte må jo stille spørsmålet: Hva skal til for at vi med troverdighet kan tro at vi greier å si ja og bosette alle det er behov for, sier Eide.

Avventer melding

Anders Werp

Anders Werp (H) sier de vil komme med en ny melding, med oppdaterte tall.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Når det gjelder bosetting av flyktninger kommer regjeringen tilbake til Stortinget med en helt ny melding med oppdaterte tall i henhold til situasjonen som jo har eskalert kraftig etter at arbeidet med statsbudsjettet ble sluttført. Jeg tror vi skal avvente at den meldingen kommer, før vi konkluderer med størrelser og kapasiteter, avslutter Werp.

Når det nye forslaget kommer, kan ikke regjeringen svare på.

Flere nyheter fra NRK Buskerud