Hopp til innhold

Denne bøyen har drevet fra Tyskland

Skjærgårdstjenesten er i full gang med å rydde strendene etter vinterens herjinger. Blant all søppelet ble det funnet en sju meter lang forskningsbøye.

Tysk bøye på Hvaler

Monika Olsen, nasjonalparkforvalter Ytre Hvaler nasjonalpark og Eivind Børresen i Skjærgårdstjenesten i Hvaler sammen med bøyen som ble funnet i skjærgården.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Skjærgårdstjenestene langs kysten står nå foran sin mest hektiske periode. I løpet av vinterens stormer er tonnevis med søppel ført til land i bukter og viker.

Men det er ikke bare søppel som har drevet i land på Hvaler.

– Her ligger den en lysbøye på sju-åtte meter med lodder, solcellepanel og spesialkryss. Den kommer fra Tyskland, forteller Eivind Børresen i Skjærgårdstjenesten.

– Det står at det er et firma i Husum som har mistet den fra et forskningsfelt. Den ligger nå her så lenge.

– Det farlige er det du ikke ser

Tysk forskningsbøye

En bøye som stammer fra kysten utenfor Husum i Tyskland ble funnet i ødegårdsbukta på søndre Sandøy.

Foto: Jan Torp Pharo

Nå prøver de å få kontakt med firmaet for å høre om de vil ha tilbake bøyen sin.

– Vi har skrevet til Tyskland, så får vi høre hva de vil med den, sier Børresen.

Bøyen kan kanskje ikke kalles marint søppel, men det er det nok av i bukter og viker rundt hele kysten i Østfold.

– Det drar seg til med strandryddingen nå. Bøyen er jo ikke blant de mest skumle. Det farligste med marint forsøpling er alt det du ikke ser, som flyter i vannet og som delvis kommer i land.

– Vekker forskere verden over

Folk i skjærgården tenker mest på at det er stygt med søppel som flyter rundt, men plasten kan bidra til verre ting.

– Vi kjørte i land en død delfin ved Skjeberg tidligere i år. Den hadde masse plastikk i magesekken. Det er vel et tegn på at dette med marint forsøpling er så alvorlig at det i økende grad vekker forskere verden over.

– Vi har nok relativ små problemer her oppe hos oss, men jeg leste nettopp at det er mellom seks og sju millioner tonn som går i verdenshavene årlig. Det er så store tall at vi nesten ikke kan tro det, sier Børresen.

I fjor samlet Skjærgårdstjenesten sammen med frivillige inn over ni tonn søppel fra Hvalers strandlinje. Det ble da satt i gang et stort arbeid med å finne ut hvor søppelet kommer fra, og hvor mye skade det gjør:

Det blir bare mer og mer søppel langs kysten. Nå jobbes det på spreng for å finne ut hvor søppelet kommer fra og hvor mye skade det gjør.

Reporter Anette Torjusen.