Hopp til innhold

Oslo får likevel ikke to barnehageopptak i året

Det ligger ikke an til å bli to barnehageopptak i året i Oslo, selv om flertallet i bystyret vil ha det.

Barnehagebarn

Det blir trolig ikke noe av to barnehageopptak i Oslo med det første.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Andreas Halse (Ap)

Andreas Halse (Ap) er skuffet over byrådets anbefaling om bare ett barnehageopptak i året.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK
Anniken Hauglie

Anniken Hauglie (H) sier økonomien setter en stopper for to barnehageopptak i året.

Foto: Oslo Høyre
Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

I vår sa Oslo bystyre ja til to barnehageopptak i året, og på sikt fire årlige opptak.

Men en slik endring kan foreldre i hovedstaden se langt etter.

I justeringen av hovedstadens budsjett som ble lagt frem fredag, står det at byrådet ikke vil anbefale dette i den kommende fireårs-perioden.

– Spørsmål om økonomi

Det er økonomi som nå, ifølge byrådet, stikker kjepper i hjulene for flere enn ett årlig opptak. De mener det vil bli for kostbart, så lenge ikke regjeringen har satt av ekstra penger til å gjennomføre en slik endring.

– Vi er nå i en vanskeligere økonomisk situasjon enn det vi hadde regnet med. Derfor blir det foreløpig ikke mulig for oss å gjennomføre to opptak i året, sier Anniken Hauglie (H), som er skolebyråd i Oslo.

Hun forstår at foreldre som hadde håpet på to opptak er skuffet.

– Vi skulle gjerne ha gjennomført dette, men vi har økonomiske rammer vi må forholde oss til. Byrådet skal følge opp alle vedtak som er fattet av bystyret, men vi skal også levere budsjetter som er i balanse, sier Hauglie.

– Handler om prioriteringer

Andreas Halse fra Arbeiderpartiet er skuffa, men ikke overrasket.

– Jeg ser de har laget et budsjettforlik på Stortinget der det er lagt opp til mindre penger til barnehager i Norge. Men vi kommer fortsatt til å prioritere barnehager, og det handler om vilje til å faktisk gjøre det, sier Halse til NRK.

I dag er barn som fyller ett år før 1. september garantert barnehageplass ved hovedopptaket i september. De som er født senere risikerer å måtte vente et helt år hvis det ikke dukker opp en ledig plass i mellomtiden.

– Ønsker ikke to opptak

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre sa til NRK tidligere denne måneden at han fortsatt ønsker et rullerende barnehageopptak gjennom hele året. Selv om regjeringen nå vil fjerne det utvidede opptaket den rødgrønne regjeringa la opp til.

– Vi har sagt at vi ikke ønsker to opptak, slik de rødgrønne ville. Men vi har som mål å få til et rullerende opptak, og da må vi først få en oversikt over hvor mange kommuner som allerede gjør dette i dag.

Røe Isaksen innser at noen kan bli skuffet over at det ikke blir slik de rødgrønne hadde forespeilet.

Anniken Hauglie presiserer at Oslo har løpende opptak.

– Det er en stor økonomisk utgift å ha to opptak, for det krever langt flere barnehageplasser enn det vi har i dag. Men når det blir ledige barnehageplasser utenom det ordinære opptaket, tildeles disse fortløpende til de som står på venteliste.