Hopp til innhold

Vil du ha tynt eller tykt juletre?

Om du velger det smale eller det fyldige treet, sier antagelig noe om hvor du bor i landet. Trendene er nemlig forskjellige fra landsdel til landsdel.

Juletreprodusent viser fram forskjellig tykkelse på trær

Juletreprodusent Karls Henrik Hals fra Hokksund viser hvor forskjellig juletrærne kan være.

Foto: Azad Razaei / NRK

– Jeg vil ha et slankt og tett tre, sier Randi Jelstad Ranheim.

Hun har kommet til Langebru i Hokksund sammen med mannen Knut for å kjøpe årets juletre. Randi er en typisk østlending. Der vil folk nemlig ha smale og slanke trær.

Randi kjøper juletre av juletreprodusenten Karl Henrik Hals. Han står ved bensinstasjonen og selger trærne sine.

– Vi sørger for at 80 prosent av trærne ikke skal bli for breie. Vi stusser og klipper dem gjennom årene. Det er kundene som bestemmer og her er trenden at folk vil ha smale trær, forteller han mens han viser fram forskjellen på ei tynn fjelledelgran og den tykkere og mer Donald-aktige nordmannsedelgrana.

Tynt eller tykt juletre. Juletrekunde Randi Jelstad Ranheim.

Randi og Knut Ranheim har valgt seg et smalt tre. Det er typisk for østlendinger.

Foto: Azad Razaei / NRK

Velger forskjellig

– Vi ser at på Østlandet og i Oslo så ønsker man smalere trær. Der er det fjelledelgran og Norsk gran som er populært. Det bor mange i mindre leiligheter som har ikke så stor plass.

Heidi Amundsen, daglig leder, Norsk juletre

Østlendinger velger ofte smale trær. Sør- og vestlendinger vil ha Disney-fasong, sier Heidi Amundsen i Norsk juletre.

Foto: Azad Razaei

Heidi Amundsen er daglig leder i organisasjonen Norsk juletre. Hun smiler litt av tanken på at vi ofte velger forskjellig fra landsdel til landsdel.

Amundsen forteller at vestlendinger og sørlendinger ofte velger de litt breiere og fyldige trærne som nordmannsedelgrana, mens fra Trøndelag og nordover faller valget ofte på smalere trær igjen.

– Hvorfor er det sånn?

– Det handler nok om tradisjoner fra landsdel til landsdel, men også hva som tilbys i markedet der du bor. På vestlandet dyrker de for det meste den fyldige nordmannsedelgrana på grunn av klimaet, og da blir folk vant til at det er slike juletrær de vil ha.

Smale trær i nord

Kurt Olsen dyrker fjelledelgran i Balsfjord, og kaller seg verdens nordligste, profesjonelle juletreprodusent. Han kniper på sideskuddene på fjelledelgrana under vokseprosessen for å få slanke trær. 3 av 4 trær han selger er nettopp den smalere fjelledelgrana.

Tynne eller tykke juletrær. Kurt Olsen, juletreprodusent

Kurt Olsen i Balsfjord kniper av skuddene på fjelledelgrana under veksten så trærne skal holde seg smale.

Foto: Privat

– Når du først begynner å selge fjelledelgran blir folk veldig fornøyd. Jeg har problemer med å dyrke og produsere nok trær. Disse trærne har en fin glans, de er smale og har god holdbarhet.

Olsen kjøper inn noe nordmannsedelgran fra Rogaland for å kunne tilby mer voluminøse trær til de som spør.

Mange vil ha flere trær

Interiørinfluenser Maren Baxter sverger til det fyldige juletreet

Influenser Maren Baxter er sørlending og sverger til det fyldige litt tykke juletreet.

Foto: Maren Baxter / privat

Maren Baxter er interiør-influenser fra Flekkefjord.

Hun har pyntet til jul for lenge siden, og har hele tre juletrær. De står nydelig pyntet både i kjøkken og stue. I tillegg til sine tre plasttrær innendørs har hun også noen juletrær utendørs. Maren er sørlending og velger som mange sørlendinger gjør:

– Jeg liker best at formen på trærne ligner på det litt vide og breie skogstreet. Der er det plass til mer pynt dersom du har et romslig tre. Da kan du sette pynten lenger innover på grenene.

Hun forteller at det i år er mange som går «all inn» med store trær.