Forkaster nok en skiskytterarena

Oslo kommune freder Hestejordene. Dermed er nok et alternativ til skiskytterarena for et eventuelt Oslo-OL i 2022 forkastet.

Ole Einar Bjørndalen under herrenes jaktstart verdenscuprenn i skyting i Holmenkollen i år.

Oslo kommune sliter med å finne et egnet område for en OL-arena for skiskyting.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Byrådet freder Hestejordene på Linderud i Groruddalen. Det populære friluftsområdet var pekt ut som skiskytterarena under vinter-OL i 2022, men etter massiv lokal motstand lover byrådet å se seg om etter andre muligheter.

Dermed sliter byrådet i Oslo voldsomt med å finne plass til en skiskytterarena til et eventuelt OL i 2022, og i dag overleverer de sine OL-planer til bystyret.

Ola Elvestuen

Miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V).

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Forutsetningen vi legger til grunn er at Hestejordene ikke skal bygges ned. De skal ivaretas, sier miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen fra Venstre.

Fortsatt muligheter på Linderud?

Den videre jakten på et OL-anlegg for skiskyting, som også blir hovedarena for Paralympics hvis Oslo får lekene, vil følge to hovedspor.

Det ene er å se om det er mulig å bygge en skiskytterarena i området rundt Krigsskolen på Linderud uten å røre kulturlandskapet på Hestejordene. Det andre er å ta en ny runde i Huken-området på Grorud, litt lenger opp i dalen.

– Da må vi se videre på muligheten på Linderud. Det er en god plassering i byen med tanke på OL-konseptet og Paralympics, men da må det være andre løypetraséer enn man nå har vurdert, sier Elvestuen.

Kommunen vil også utforske andre forkastede alternativer på nytt.

– Vi kommer også til å ta en ny runde på Huken og Lillomarka Arena og se om det er muligheter for å plassere et skiskytteranlegg der.

Satser på Groruddalen

Elvestuen vil fortsatt ha skiskytteranlegget i Groruddalen, men åpner for andre løsninger.

– Fra byrådets side mener vi det er riktig at skiskytteranlegget og hovedarena for Paralympics bør være i Groruddalen, men vi har også et alternativ på Grønmo som har vært utredet tidligere, men som har noen egne problemer.

Publikumsmagneten skiskyting har vist seg å være den OL-grenen som er vanskeligst å plassere. Og byrådet har ingen løsning når de senere i dag legger fram OL-planene for Oslo bystyre.

Ekebergsletta ble foreslått og forkastet etter at skiskytterne selv satte seg på bakbeina. Området rundt Huken Pukkverk og det nedlagte nabopukkverket Oslo Pukkverk, der det allerede fins et lite skianlegg ved navn Lillomarka Arena, ble vurdert som for trangt og for bratt.

Men Ola Elvestuen vil altså sjekke om det likevel er mulig.

– Det er for å se om det er nye opplysninger og nye muligheter som gjør at det likevel er mulig. Og så er det klart at Hestejordene må ivaretas. Når vi legger så store miljøambisjoner inn i OL og Paralympics som vi gjør, innebærer det også at viktige kulturlandskap skal ivaretas. Da må vi se på alternative steder eller om alternative løsninger på Linderud er mulig.