Hopp til innhold

Foreldres alkoholbruk bekymrer politiet

I fjor rykket østfoldpolitiet ut til 118 oppdrag hvor berusede folk skapte problemer i julehelga. I en del av disse sakene var barn vitner til voksnes fyll.

Foreldrefyll

Foreldres alkoholbruk bekymrer politiet.

Foto: Colourbox

Hvert år rykker politiet ut på fester som har tatt av, Der møter de også barn som opplever foreldrenes festing på nært hold. Leder for felles kriminalenhet, Tom Erik Guttulsrød, forteller at han er bekymret for barna.

– Politiet griper inn når vi får en henvendelse. Når naboer ringer eller noen av dem som er til stede ringer og ber om politiets assistanse, da har det som regel gått for langt. Vi ser at barna er utrygge. Det er klart det kan føre til konsekvenser på lang sikt for barn som vokser opp i utrygge omgivelser, sier Guttulsrød.

Tom Erik Guttulsrød

Leder for felles kriminalenhet, Tom Erik Guttulsrød er bekymret for barna.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Politiet har en del utrykninger til familier der barn er til stede.

– Jeg tenker spesielt på de barna som opplever dette. Det synes vi er veldig trist. Når de ser at foreldrene er påvirket, blir det veldig utrygt for barna. Da er det politiets oppgave å prøve å roe gemyttene, og dersom det er ekstra ille, må vi skille partene, ta med oss en av dem.

Varsler barnevernet

– Hva med barna, blir de værende igjen?

– Politiet har som en fast rutine at barnevernet varsles. Det er politiet som er blant dem som leverer flest bekymringsmeldinger til barnevernet. Da kommer det en oppfølging derfra.

Guttulsrød mener folk bør ha et bevisst forhold til alkoholbruk og tenke på at det er barna som er skadelidende.

Størst belegg etter høytidene

Noen feirer julen på krisesenter. Virksomhetsleder Marie Lindén ved krisesenteret i Fredrikstad kan forteller at det ser ut til at det kan gå mot mer eller mindre fullt belegg i julen.

– Vi skal gjøre det beste for dem som er hos oss i jula, og de som eventuelt kommer til oss i løpet av julen. Det betyr at vi må ha beredskap for fullt hus eller hva det nå blir, om det blir mange barn eller ingen barn, sier Lindén.

Marie Lindén

Marie Lindén ved Krisesenteret i Fredrikstad venter nær fullt hus i julen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Hun legger til at noen ganger forandrer ting seg fort. Det er vanskelig for dem å vite om vi har samme belegg i dag og om en uke.

Statistisk er det ikke topp på krisesentrene under høytider. Toppene kommer ofte etter høytidene. Men det er vanskelig å forutsi, de vet aldri fra uke til uke hvor mange som har behov for botilbudet.

– Hva gjør dere for å gjøre julen hyggelig?

– Det tilpasser vi etter de som bor hos oss. Det vi alltid gjør, er at vi ordner mat og gaver, og vi involverer de som bor der i dette.