Hopp til innhold

Forbyr musikk på dagtid

Fra og med i morgen blir det forbudt med musikk i deler av Oslo sentrum på dagtid.

Valentin Vasile har spilt fiolin nederst i Karl Johan i fem år.

FORSTÅR IKKE HVORFOR Fiolinisten Valentin Vasile har sittet nederst på Karl Johan i fem år. Han misliker politiets nye forbud.

Forbudet vil gjelde fra kl. 8 til kl. 17 på Jernbanetorget, og nedre del av Karl Johan opp til Dronningens gate, opplyser politiet.

På kvelden og i helgene vil gatemusikanter få spille som normalt.

– Vi iverksetter forbud mot alle typer gatemusikanter fra i morgen og frem til 1. august, sier fungerende stasjonssjef Karsten Fossum ved Grønland politistasjon til NRK.

Hvordan skal dere håndheve forbudet?

– I morgen må mannskapene sørge for å at det blir gitt beskjed om forbudet. Hvis det ikke imøtekommes, har vi mulighet til å bøtelegge, men vi får se hvordan vi velger å følge det opp, sier Fossum.

Han understreker at dette ikke bare gjelder gatemusikanter, men alle typer musikk i området.

Har hørt på slitne ansatte

Forbudet er gode nyheter for de ansatte på Bazar forlag, som har kontorer like ved Jernbanetorget. Der har flere truet med å sykmelde seg på grunn av musikken, som de sammenligner med tortur.

Forlaget har henvendt seg mange ganger til politiet for å få en slutt på musikken, og har nå blitt hørt.

– Vi er lykkelige for et slikt forbud. Håper at det blir overholdt, da kan vi begynne å gjøre jobben vår igjen, sier forlagssjef Øyvind Hagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Karl Johan

ET LITE OMRÅDE: Fra og med i morgen blir det forbudt med musikk på dagtid på Jernbanetorget, og de to nederste kvartalene på Karl Johans gate.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Musikk fra butikkene

Nederst på Karl Johan sitter Valentin Vasile og spiller fiolin. Han sier selv at han spiller alt fra Mozart til norsk folkemusikk.

– Jeg har sittet her i fem år, og synes et forbud er dumt. Litt lengre opp i gata er det mye musikk fra butikkene, sier Vasile.

Han mener det er få gatemusikanter i den nederste delen av hovedgata.

Forbud hele sommeren

– Det er særlig ett firma som har klaget mye og lenge, bekrefter Karsten Fossum ved Grønland Politistasjon.

Det er også forklaringen på at forbudet gjelder på dagtid, og i akkurat denne delen av byen.

– Det er dette området vi får mest klager fra, nå prøver vi dette for å se om det hjelper. Forbudet gjelder fram til 1. august, så får vi ta en vurdering etterpå.

Tidligere har politiet fortalt at de responderer på klager fra publikum, men har forholdt seg til at gatemusikk er lov i Oslo. Nå sier Fossum at de vil bruke politilovens paragraf 7 om offentlig ro og orden mot musikantene.

– I utgangspunktet er musikk i det offentlige rom tillatt, så lenge man ikke bruker høytaler. Men i denne saken har vi fått så mange klager, at vi ønsker å gjøre et forsøk med forbud. Parallelt ber vi bydelsoverlegen om å foreta en støymåling, slik at vi finner ut nøyaktig hvor mye støy det er snakk om, sier Fossum.

– Ikke overrasket

Lawrence Glaister

IKKE OVERRASKET Gatemusikant Lawrence Richard Glaister håper det ikke blir større kamp om plassene nå.

Foto: NRK

Lawrence Richard Glaister har vært gatemusikant i Oslo siden 70-tallet, og er ikke overrasket over at det nå kommer restriksjoner.

– Hver sommer truer politiet med at reglene skal endres, og Oslo har faktisk vært en ganske liberal by sammenlignet med andre, sier Glaister.

– Jeg forstår at folk blir lei av enkelte musikanter. Nederst på Karl Johan står det for eksempel en fiolinist som egentlig spiller veldig fint, men han spiller det samme om igjen og om igjen. Andre igjen spiller skikkelig dårlig, mener musikeren.

Selv er han påpasselig med hvor han stiller seg, sier han, og pleier å stå ved Glassmagasinet eller rundt Egertorget.

– Uansett pleier jeg å reise ut av Oslo om sommeren. Det er fint å dra til steder som Kragerø og Arendal. Der kan man lettere ta seg en svømmetur også.

Fungerende stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Karsten Fossum, sier forbudet innføres fordi de har fått så mange klager fra folk som jobber i området.

FÅTT MANGE KLAGER: Fungerende stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Karsten Fossum, sier forbudet innføres fordi de har fått så mange klager fra folk som jobber i området.