Hopp til innhold

Disse er forbudt i Oslo

De såkalte kinesiske lyktene som blir sendt opp i lufta, bekymrer brannvesenet. I Oslo er det nå innført totalforbud, og snart kan forbudet gjelde hele landet.

Flyvende lanterne

Det er slike lyslykter som nå blir forbudt i Oslo. Lyktene kommer fra Kina og ble opprinnelig brukt for over 2000 år siden som et varslingsignal. Siden ble de brukt i festivaler og seremonier rundt om i hele verden.

Foto: Colourbox

Nyttårsaften er uten tvil blant de aller travleste dagene for brannvesenet. Og det er jo ikke så rart når dagens høydepunkt er å sende opp raketter og fyrverkerier, som utgjør stor brannfare.

Underbrannmester i Oslo, Bjørn Fredrik Falkenberg.

Underbrannmester i Oslo, Bjørn Fredrik Falkenberg.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Det er de kinesiske lanternene, som tennes på og blir sendt opp i lufta som en liten varmluftsballong, brannvesenet er spesielt bekymret for. Lyktene har blitt mer vanlige de siste årene, som et alternativ til bråkete raketter.

Men i år har brannvesenet i Oslo fått til et forbud. For papirlyktene som tennes på og sendes opp, er ikke så harmløse som de ser ut.

– Det har vært flere år nå, hvor vi har sett at det blir flere og flere av de. I Oslo har vi sagt at det ikke er lov å bruke. Det er fordi det er et lite bål på fri ferd, som sendes opp. Du har ikke kontroll på hvor det lander, du har heller ikke kontroll på om det er slukket før den lander, sier underbrannmester i Oslo, Bjørn Fredrik Falkenberg.

Fraråder i Trondheim

Lanternene, som brenner i 30 minutter, kan stige 400–600 meter opp i lufta. Det er helt lovlig å selge de. I Storbritannia, der lyktene er mer utbredt enn her i Norge, rapporterer mediene hyppig om branner forårsaket av svevende lykter.

– Det er farlig, det er det! I Oslo kan vi ikke dokumentere at det har startet flere branner, men i England har de gjort det. Og det er påfallende at flere branner har startet på grunn av disse lanternene, sier Falkenberg.

Det er et lite bål på fri ferd. Du har ikke kontroll på hvor det lander.

Underbrannmester i Oslo, Bjørn Fredrik Falkenberg.

Det finnes ingen nasjonale retningslinjer for bruk av lanternene. I Larvik er lyktene allerede forbudt. Men verken Tromsø eller Trondheim har lignende forbud.

– Det er ikke forbudt, men vi fraråder folk fra å sende de opp, sier Brannmester i Sør-Trøndelag, Steffen Eriksen.

I Kristiansand er lyktene forbudt innenfor enkelte områder og hele bykjernen. Utenom de områdene må det søkes om tillatelse til å sende de opp. Ifølge brannsjef Jan Røilid godkjenner de søknader i grissgrendte strøk, så lenge været tillater det.

Asker og Bærum har forbud slik som Oslo, men Romerike har ingen regler mot bruk av lyslyktene.

Vil forby salg

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har vurdert å forby salg av lyktene, skriver Aftenposten.

– I løpet av 2014 vil vi sende forslag om regulering i forskrift til Justis- og beredskapsdepartementet, sier senioringeniør Steinar Tegneby.

I dag kan man altså selge og kjøpe lyktene, men man har flere steder et forbud mot bruk av dem.

Fører til redningsaksjoner

På grunn av den store brannfaren har det blitt anbefalt å sende opp lyktene ut mot åpent hav. Det har vist seg å være et dårlig råd. Flere ganger har redningsmannskaper rykket ut til det de har trodd var nødbluss og folk i nød.

I Storbritannia ble det i 2012 meldt om en økning på 700 prosent i falske alarmer etter at lanternene ble populære.

På nyttårsaften i fjor var det derimot ingen falsk alarm, da det begynte å brenne i et tre som hadde blitt truffet av en lanterne. Under kan du se video av hvordan det gikk.

Saken fortsetter under videoen.

Det er forbudt å bruke kinesiske lanterner i Oslo.

VIDEO: På nyttårsaften i fjor tok det fyr i et tre i Oslo.

– Vær fornuftig!

I Oslo har Bjørn Fredrik Falkenberg og hans kollegaer gjennomført flere kontroller på utsalgsteder av fyrverkeri.

Selv om utsalgstedene driver lovlig, blir det hvert år rapporert om flere personskader. Falkenberg oppfordrer folk til å tenke over hvilken tilstand de er i før de sender opp raketter.

– Dropp aloholen før du fyrer opp. Bruk vernebriller. Du trenger ikke kikke rett i raketten selv om den ikke fyrer med en gang. Tta forhåndsregler og vær litt fornuftig, sier han, før han legger til:

– Og så må jo folk ha et godt nytt år!