Hopp til innhold

Forbudt å forby graffitivegg

Oslo-politikerne får ikke prøvd ut om det blir mindre ulovlig tagging i nabolaget ved å stenge den lovlige graffitiveggen ved kulturhuset Hausmania.

Graffiti
Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Bystyret har bestemt at lovlige graffitivegger skal forbys i et halvt år.

Ifølge kommuneadvokaten er det umulig å stenge Hausmania-veggen fordi kommunen selv har tillatt graffiti i leiekontrakten

Rune Gerhardsen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Fremskrittspartiet aner jo ikke hva de driver med selv

Rune Gerhardsen

Aner ikke hva de driver med

- Fremskrittspartiet aner ikke hva de driver med selv, mener Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Rune Gerhardsen.

Det var Fremskrittspartiet som foreslo et forbud mot lovlige graffitivegger ut fra teorien om at lovlig graffiti fører til mer ulovlig tagging i nærområdet.

Arbeiderpartiet stemte også for

Arbeiderpartiet ble med på et halvårig prøveforbud for å sjekke om Fremskrittspartiets teori holdt vann. Dagen etter bystyrets vedtak avdekket imidlertid Østlandssendingen at bystyret selv har godkjent en leiekontrakt med Hausmania der graffiti er lov så fremt det ikke syns fra gata.

På bakgrunn av det fastslår kommuneadvokaten nå at bystyrevedtaket om forbud er ugyldig. Rune Gerhardsen ler av hele saken.

- Dette er en komisk sak, Fremskrittspartiet foreslår å stenge lovlige grafitivegger. Det finnes en lovlig grafitivegg i Oslo og det er Hausmania. Den er til og med kommunal, sier Gerhardsen som fortsetter:

- Også viser det seg at de ikke har lov til å stenge den fordi en kontrakt byrådet selv har underskrevet åpner for en lovlig grafitivegg her.

- Men Arbeiderpartiet stemte også for å stenge denne veggen et halvt år?

- Ja, vi gjorde det. Vi ville gi Fremskrittspartiets skråsikkerhet en sjanse. De har jo hevdet at dersom denne veggen ble stengt så ville det bli slutt på taggingen i Oslo.

- Vi syntes det var så dumt at vi ville la de få prøve seg. Men nå ser vi jo at de ikke klarer det engang, sier Gerhardsen.

Jøran Kallmyr
Foto: NRK

Vi har faktisk forhindret at det kommer flere grafittivegger

Jøran Kallmyr

Vil forby all tagging

Det var nyutnevnte miljø- og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet, som foreslo graffitiforbudet da han satt i bystyret. Han gir likevel ikke opp å bli kvitt også den lovlige Hausmaniaveggen. Kallmyr mener at det kan gjøres ved å innføre et totalforbud mot graffiti og tagging i Oslo kommunes politivedtekt. I dag er tilgrising med spraymaling bare forbudt hvis det vender ut mot offentlig sted.

- Vi har faktisk forhindret at det kommer flere taggevegger, sier Kallmyr

- Vi vil vurdere å foreslå endringer i politivedtektene, slik at vi forbyr alle taggevegger enten de er kommunale eller offentlige.

Burde dere ikke sjekket saken bedre før dere kom med dette forslaget?

- Jeg kom med dette forslaget for å forhindre at flere bydeler opprettet flere taggevegger i Oslo. Det fikk vi forhindret, det har dem ikke lov til nå.

- Men dere brukte hausmaniaveggen som argument for forslaget?

-Ja, det er ikke rart. Vi ser jo at det rundt Hausmania er en kjempeoppblomstring av tagging, naboer blir plaget og det har jeg tenkt til å stoppe.