Forbud mot elgridning

Svenske myndigheter vil ha slutt på at det rides på elgen Tor.

Elg
Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Länsstyrelsen i Västra Götaland truer med å inndra dyreparklisensen til et turistfirma i Dalsland, rett på andre siden av norskegrensen, etter at det er blitt kjent at det drives ridetrening på en elg.

Hos selskapet Dalslands aktiviteter, som siden 1994 har vært en av Europas største anlegg for teambuilding med naturopplevelser, har man en egen elgpark, og det er en av disse elgene det skal være ridd på.

 

 Tor får ridetrening

Dalslands elgpark ble bygd i 2005 og det første dyret kom dit i februar 2006.

Parken ligger på Steneby gård midt i Dalslands vakre natur, og har i dag sju elger, fordelt på tre okser og fire kviger.

I parken kan man gå helt inntil de inngjerdede dyrene og klappe dem.

Men elgen Tor får ekstra oppmerksomhet, og länsstyrelsen mener det er uheldig at det rides på elgoksen, og at det må bli en slutt på at Tor gjør annet enn det som er naturlig for elger å gjøre.

- Har ikke gjort noe galt

- Jeg mener vi ikke har gjort noe galt. Vi har aldri bundet eller tvunget elgen til noe, og all trening den har fått har vært i samråd med en zoolog knyttet til parken, sier sjefen for Dalslands aktiviteter, Kjell Johansson, til TV 4 Väst.

Lansstyrelsen krever et svar fra eierne på hva som har foregått, og truer med at parken ikke får beholde retten til å fremvise dyr som en dyrepark.

Foruten elg er det også rådyr, geiter og hester hos Dalslands Aktiviteter AB i Dals-Långed, noen få mil inn på svensk side fra den norske grensen.