Julehandel på nett? Ikke la deg lure

Har du tenkt til å gjøre mye av julehandelen unna fra sofaen? Sjekk hva du bør vite før du handler.

Bankkort

VÆR PÅ VAKT: Du kan gjøre en god handel på nett, men du kan også bli lurt. Derfor er det kjekt å ta med gode råd på veien.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Netthandelen har eksplodert de siste årene og vi fristes av stadig flere tilbud.

Stadig flere dropper stress i overfylte butikker og kjøper julegavene fra sofaen. Det kan være gunstig og effektivt, men Forbrukerrådets Linette Heiberg råder deg til å vite hvem du har med å gjøre.

– Kan bli lurt

– Hvem som helst kan sette opp en lekker nettside og tilby fristende kjøkkenredskaper eller gøyale leker til en god pris. Kanskje du gjør en god deal, men det kan også være at du blir lurt opp i stry. Du bør derfor se om selgeren lar deg vite hvem han er, og hvordan du kommer i kontakt med ham.

Hun sier at det er viktig at nettbutikken oppgir navn, adresser, telefon og organisasjonsnummer.

Linette Heiberg

RÅD: Forbrukerrådets Linette Heiberg gir deg tips til en god netthandel.

Foto: Forbrukerrådet

– Dersom den retter seg mot norske forbrukere, er det til og med et lovbrudd ikke å ha dette på plass, påpeker regiondirektøren i Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum.

Hun mener det er viktig at man er nøye med å sjekke slike fakta for å unngå svindel.

– Du risikerer ellers å tape pengene du har betalt, og det kan dessuten bli en trist julaften hvis du ikke får byggeklossene til niesen, eller forkleet til far, legger hun til.

– Bruk kredittkort

Det kan være en god investering å sjekke hva andre kunder mener om de forskjellige nettbutikkene.

Heiberg forteller at det kan være stor forskjell på hvordan noe ser ut på skjermen og hvordan det ser ut i virkeligheten.

– Det er ingen skam å snu. Så lenge nettbutikken er i et EU/EØS-land, skal du ha fått informasjon om angreretten og angreskjema.

Dersom du betaler med kredittkort, får du en ekstra trygghet med på kjøpet.

– Hvis ikke butikken gjør opp for seg, kan du klage til banken. Det gjelder uansett om du har angret på kjøpet, hvis det du kjøper ikke er i orden, eller om butikken går konkurs. Skjer noe slikt, kan du klage til banken, og få penger tilbake. Dette er det mange som ikke vet, men slik er det lønnsomt å bruke kredittkort.

Dette bør du sjekke før du handler:

Pålitelighet Se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer. Søk også på nettet etter andres erfaringer med denne butikken. Butikker i andre EØS-land, sjekker du hos Howard, og hos Better Business Bureau kan du søke på butikker i USA.

Julegave

GAVEKJØP: Enten du handler i butikk eller på nett, er det viktig å vite hvilke rettigheter du har.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Sikker betaling
Ikke betal på forskudd. Bruk heller kredittkort og betalingsløsninger som Paypal og PayEx. Hvis du har brukt kredittkort, og ikke får det du skal, kan du kreve pengene tilbake fra banken.

Vilkår
Selgere kan i mange tilfeller sette veldig ulike betingelser for hva som skjer ved for eksempel forsinkelse, avbestilling og retur. Dette er avtalen din med selger, så vær sikker på at du vil akseptere den.

Totalsum
Før du handler på nettbutikken, bør du sammenligne prisene med andre butikker. Husk å legge frakt, gebyrer og avgifter på prisen for å vite hva varen vil koste deg totalt. Skal du importere noe, kan du sjekke importkalkulatoren til Tollvesenet.

Ekte vare
Det florerer av piratkopier innen en rekke varegrupper og det er vanskelig å bedømme om du har med ekte vare å gjøre på nett. Vær klar over at Tollvesenet kan beslaglegge piratprodukter hvis de mistenker at du vil selge dem videre.

Personvern
Ikke gi informasjon om deg selv før du faktisk skal handle, og da bare det som er strengt nødvendig. Vær skeptisk til å avsløre personlige opplysninger, som personnummer.