Hopp til innhold

Forbered deg på lange køer

I dag vil alle hjem fra påskeferie.Trafikken er allerede økende. - Smør deg med kø-tålmodighet, er rådet fra Vegtrafikksentralen.

Bilkø

Allerede fra klokken 14 er det ventet lange køer av hjemreisende påsketurister.

Foto: Erik Johansen / Scanpix

1. påskedag er dagen de aller fleste påsketurister velger å vende snuta hjemover.

Allerede i 12-tiden var trafikken økende flere steder.

Magnus Nilsen er trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, Region Sør. Han sier at bilister som skal forbi Hønefoss og videre i retning mot hovedstadsområdet må være forberedt på mye og langvarig kø.

– Særlig på E 16 ved Steinsletta, Sollihøgda og forbi Hønefoss forventer vi mye kø fra i 12-13-tiden. Også ved Sokna kan det fort tette seg til.

– I tillegg kan det bli ekstra kø på omkjøringsveiene ved Skjeggestadbrua på E18, sier Nilsen.

Det har allerede startet å danne seg køer på E16 fra Nes til Sollihøgda og på Rv 7 fra Gol til Hønefoss. Også på E6 nordfra er det saktegående trafikk mot vegarbeidsområdet nord for Minnesund.

Væravhengige køer

Trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, region Øst, Annie Serup har oversikt over innfartsveiene nord for hovedstaden.

– Trafikken avhenger veldig av været, og de siste to årene så har turistene valgt å benytte seg av alle fridagene på grunn av fint vær. Da er det 2. påskedag køene kommer.

– Er det skyet så vil folk hjem, og da vil det starte å tette seg til i 14-tiden. Fra 15-16-tiden er det saktegående kø, og det er særlig på E16 forbi Sollihøgda, og på E6 ned mot Minnesund.

Et lite lyspunkt er at køene stort sett løser seg opp inn mot de store byene, sier Serup.

– Det er som regel disse flaskehalsene som er problemet. Men så fort man er forbi de, så pleier trafikken å gå noe raskere. Inn mot de store byene, Oslo for eksempel, så pleier det å gå greit.

Lange køer

Ikke bare er det ventet saktegående køer, de er også ventet å vare en god stund, forteller Mange Nilsen i Region Sør.

– Tidligere år så har vi sett at disse køene varer helt til rundt midnatt, altså i over 12 timer. Så det er vanskelig å unngå de.

– Man kan kjøre etter midnatt, eller vente til i morgen. Har man ikke mulighet til det, så er vel mitt eneste råd å smøre seg med en god dose tålmodighet, og kjøre pent.