Hopp til innhold

For mye snekring på møbelsnekkerskole

Kraftige kutt i undervisningstilbudet og tilbakebetaling av støtte tilsvarende en tredjedel av årsbudsjettet. Det er utdanningsdirektoratets krav til Østfold Møbelsnekkerskole. Årsaken er for mye møbelsnekring på timeplanen.

møbelsnekring

FULLTID: Petter Roald trodde han skulle begynne på fulltidsstudier.

Foto: Pétur Níelsson / NRK

Korte dager, mandag til torsdag. Slik ser timeplanen ut for årets elever ved Østfold Møbelsnekkerskole. Fredager er den helt tom. Og mens mange av landets skoleelever kanskje ville jublet over en slik skoleuke, er de skuffet i Mysen.

– Vi hadde jo søkt og kommet inn på en skole som hadde fulltidsundervisning, men så når vi kom hit var det plutselig blitt deltid. Det er klart det føles urettferdig, sier Petter Roald.

Voksne elever

Han er 45 år gammel, men til tross for at skoleåret er definert som VG1, eller førsteklasse videregående, skiller han seg ikke nevneverdig ut på alder. Alle elevene her er mer eller mindre voksne. Alle har videregående fra før. Noen har universitetsgrader. De er et vanlig kull i Mysen, forteller rektor Svein Anders Tjernsbekk.

– I år er den yngste 19, og den eldste snart femti. Det er sånn det pleier å være.

De er her for å lære møbelsnekring, så i stedet for norsk og matte fylte skolen timeplanen ved å gå videre på møbelsnekkerpensumet. Helt til i år.

– Etter en presisering fra utdanningsdirektoratet i sommer må vi legge om timeplanen og bare tilby deltidsundervisning. Vi må også betale tilbake de midlene vi fikk til heltidsundervisning i fjor, sier rektor Kjernsbekk. – Midler vi allerede har brukt på undervisning i fjor, legger han til.

Rektor på Møbelsnekkerskolen, Svein Anders Tjernsbekk

PENGENE BRUKT: Rektor Svein Anders Tjernsbekk må betale tilbake penger skolen allerede har brukt på undervisning.

Foto: Pétur Níelsson / NRK

Ikke lov å gå videre

Problemet er at skolen har undervist i møbelsnekkerfag fra andre- og tredjeklassepensum. Det er ikke lov om du er definert som førsteklasse, forteller Bjørn Erik Rasmussen, avdelingsdirektør for finansiering og tilskuddsforvaltning i Utdanningsdirektoratet.

– De har fraveket det de har godkjennelse til. De har ikke tillatelse til å undervise i fag utover det godkjente pensumet.

Dermed er det flere fag årets elever ikke får lov til å lære.

– Det er håpløst. Det er veldig dumt, sier Petter Roald. – Vi er jo her for å lære mest mulig om de forskjellige delene innenfor yrket.

Enn så lenge strekker skolen for å veie opp for tapt undervisning. Verkstedet er tilgjengelig langt utover skoletid, det er lærerne også.

– Vi strekker oss så langt vi kan for å gi elevene et mer fullverdig tilbud. Vi prøver å gi dem det vi kan utover den undervisningen vi får støtte til.

Fremtiden truet

Regningen fra direktoratet er på en halv million kroner. Det tilsvarer en tredjedel av årsbudsjettet. Skolen som ble etablert i 1926 har fått to år til å betale tilbake.

– Det er en nedbetaling som er krevende for oss. Når vi også får mindre støtte til undervisning. Fremtiden er veldig usikker om det er sånn vi skal drive.