Folkefest på Eidsvoll

I hele dag har det strømmet folk til Eidsvoll og det kommer stadig flere. – Et helt fantastisk oppmøte, sier museumsdirektøren.

Masse folk på Eidsvold

FLYFOTO OVER EIDSVOLL: Det formelig kryr av folk på Eidsvoll.

Erik Jondell

FORNØYD: Museumsdirektør Erik Jondell er letta og gla over oppmøte på Eidsvoll 17. mai.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

To hundre år etter at Riksforsamlingen ble enige om Norges grunnlov, myldrer det av folk rundt Eidsvollsbygningen. Svært mange har tatt turen til historisk grunn for å feire 17. mai.

– Noen har tippet at det vil komme opp mot 30.000 mennesker hit i dag, og jeg synes ikke det virker usannsynlig nå, sier direktør for Eidsvoll 1814, Erik Jondell.

Forberedt dagen i fire år

Og det var dette han drømte om, museumsdirektøren, da han sammen med gode medarbeidere startet planleggingen av arrangementet for fire år siden.

De har lagt ned svært mange timer for å forberede denne dagen.

– Det er klart det også er en lettelse å se at folk velger å komme hit, og at vi har lykkes i å skape en god ramme, sier Jondell, som opprinnelig er svensk men akkurat i år fikk norsk stasborgerskap, godt planlagt det også.

Fullpakket 17. program

Det er et fullpakket 17.mai-program på Eidsvoll, og det hele topper seg med et nasjonalt hovedarrangement i kveld. Der vil både den norske, danske og svenske kongefamilien være tilstede.

Eidsvoll 17. mai 2014

TUSENVIS STRØMMER TIL EIDSVOLL 2014: Her skrev de Grunnloven for 200 år siden. I dag samles folk for å feire på Eidsvoll.

Foto: Marta Bjørnøy Lalim / NRK

– Det er klart at det blir et stort høydepunkt, sier Erik Jondell og smiler forventningsfullt.

Hovedarrangementet på Eidsvoll starter klokken 19:30. Det vil være en festforestilling fra en scene i parken med taler og kulturelle innslag. Hele arrangementet ser du på NRK1.