Folkefest ble til fyllefest

Flere personer ble skadd da kaos oppsto ved Holmenkollen lørdag. Ifølge politiet rev folk ned gjerder og slåss mot både hverandre og politiet.

Ulykke ved Besserud stasjon på Holmenkollbanen
Foto: Nina Didriksen, NRK
Det brøt ut panikk og slåssing ved Holmenkollen og Frognerseteren T-banestasjoner i Oslo etter femmila i Holmenkollen lørdag 10. mars 2018. En person ble påkjørt av T-banen ved Besserud stasjon etter at folk begynte å gå mot byen i sporet.

Kaos oppsto da store folkemengder skulle reise fra Holmenkollen etter lørdagens skiarrangement.

Totalt åtte personer er skadet – sju av disse ble skadd ved Voksenlia stasjon, en annen ved Besserud stasjon.

– Fullstendig kaos

En kvinne ble kjørt til sykehus med alvorlige skader etter å ha fått strøm i seg. Seks andre strømskadde ble kjørt til legevakt for sjekk. Fem av disse var vektere på stasjonen, opplyser politiet på stedet.

Politiet måtte be publikum flytte på seg for å komme seg fram til de skadde og beskrev sitasjonen lørdag kveld som fullstedig kaotisk.

På grunn av store folkemengder tok det lang tid før politiet fikk kontroll over situasjonen. En rekke mennesker skal ha tatt seg ned i T-bane-sporet og gått til fots inn mot sentrum.

En person valgte å stå bakpå t-bana da kaoset oppstod etter folkefesten i kollen

En person er ikke like tålmodig med å komme seg ned fra Frognerseteren.

– Utrolig dårlig arrangert

Flere forteller til NRK at de har opplevd at mennesker rundt dem har kollapset og besvimt.

– Jeg har stått i kø på Frognerseterstoppet i over to timer. Det var fem stykker som kollapset rundt meg. Dette er skikkelig dårlig arrangert. Jeg synes dette er helt på trynet. Hvis OL skal bli arrangert her, som er drømmen, må de virkelig steppe opp. De klarer ikke å arrangere en liten skifestival engang, sier Lene Kristine Dåstøl.

Kø av mennesker ved Midtstuen stasjon på Holmenkollbanen i Oslo

KØ: Bildet er fra Midtstuen T-banestasjon.

Foto: Nina Didriksen, NRK

Holmenkollen Skifestivals kommunikasjonssjef Emilie Nordskar sier de har undervurdert antallet mennesker som ville komme.

– Vi hadde forventet 100.000 gjennom helga, men det har vært rundt 100.000 mennesker her bare i dag, sier Nordskar.

Folkehav ved Besserud stasjon på Holmenkollbanen i Oslo

TRENGSEL: Flere mennesker skal ha fått panikkangst og besvimt på grunn av folkemengden på T-banestasjonene rundt Holmenkollen.

Foto: Nina Didriksen, NRK

– Alkoholnivået overgår alle tildigere år

Joachim W. Andersen bor i Holmenkollveien og forteller om fullstendig kaos. Han mener drikkingen blant publikum overgår alle tidligere år.

– Det er et alkoholnivå vi ikke har sett før. Folk var fulle på vei opp hit klokken tolv i dag. Jeg har sett to som har gjort fra seg i hagen til naboen og har ikke tall på hvor mange andre som har tisset der.

Ialt seks personer er skadet etter å ha fått strøm i seg på Holmenkollbanen lørdag, opplyser Oslo-politiet.

Politiet om Holmenkollen-kaoset: – Det er et himla kaos

Tidligere vinner av femmila, Odd-Bjørn Hjelmeset gikk i 2016 ut i VG og kritiserte drikkekulturen som har utviklet seg under skiarrangementer.

Arrangørene sier de arbeider for å redusere alkoholinntaket blant publikum.

– Vi har siden 2016 jobbet med ulike tiltak for å dempe festen ute i Marka og kveldens hendelser viser at vi fortsatt har en stor jobb å gjøre, sier Nordskar.