Folk tilbyr klær, penger og husrom

Hjelpeorganisasjonene opplever pågang fra folk som vil hjelpe flyktninger. Røde Kors kan fortelle om folk som tilbyr penger og klær, og noen har også husrom.

Flyktninger ved tog

Bildene fra Europa gjør inntrykk på mange. Mange ringer hjelpeorganisasjoner for å tilby sin hjelp

Foto: AP

Birgith Jacobsen er leder i Fredrikstad Røde Kors. Hun forteller om en jevn pågang av henvendelser fra vanlige mennesker som gjerne vil hjelpe.

– Hva kan jeg gjøre, spør folk. Vi får stadig henvendelser fra mennesker som ønsker å hjelpe der og da.

Birgith Jacobsen

Birgith Jacobsen er leder i Fredrikstad Røde Kors.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Mange vil brette opp ermene og gjøre en innsats, men Røde Kors har ikke mulighet til å sette nye frivillige i arbeid over natten.

– Det må kursing til for alle de forskjellige aktivitetene vi har. Dessverre får jeg kanskje si, sier lederen av Fredrikstad Røde Kors.

– Hva sier de som ringer?

– Jeg er villig til å hjelpe nå. Trenger dere klær? Trenger dere penger?

Penger formidles videre

Penger er selvfølgelig det som er enklest å ta imot. Røde Kors har kontonummer giverne kan bruke. De har SMS-ordning så folk kan sende en tekstmelding og gi en sum.

– Pengene formidles videre til de som trenger det.

– Er det folk som tilbyr husrom også?

– Vi har fått henvendelser fra folk som sier at de er en familie, men kan sikkert ha plass til flere, om det trengs.

Kan melde seg på kurs

Selv om Røde Kors ikke tar folk utenfra og rett inn i tjeneste, betyr ikke det at de som har lyst til å gjøre en innsats av et eller annet slag blir avvist. De kan melde seg, og bli med på kurs.

– Vi trenger medlemmer. Alle kan ikke stille opp alltid. Jo flere vi er, jo bedre. Det er bare å ta kontakt, sier Jacobsen.

– Hva rører seg blant folk nå?

– Bildene de ser på TV, det som sprer seg på sosiale medier, det gjør inntrykk på folk. Det skaper en iver for å hjelpe de kriserammede.