Hopp til innhold

Søker trøst på sengekanten

Engstelige nordmenn søker svar og trøst i urolige koronatider. Både Human-Etisk Forbund og Den norske kirke opplever at folk strømmer til tilbudene deres.

Linda Birgitte Bjerke på sitter på sengekanten

Linda Birgitte Bjerke får ro om kvelden ved å se på videoene «Ord for natten».

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

– Jeg som mange andre er mer ensom i disse tider. Jeg har kjæresten min på den andre kanten av landet, og sitter mer alene enn jeg pleier. Da blir det mye tanker. Det sier Linda Birgitte Bjerke fra Krokstadelva.

Hver kveld går hun inn på videoinnlegget «Ord for natten» som Den norske kirke publiserer på Facebook.

– Det er veldig fint å høre på om kvelden når man har hodet fullt av tanker fra alle koronaoverskrifter man har sett i løpet av dagen. Det er viktig å ta en pause fra det, fokusere på andre ting. Det er viktig å få ro om kvelden, forteller Bjerke.

Linda Birgitte Bjerke ser på mobilen sin

Videoinnleggene «Ord for natten» gir Linda Birgitte Bjerke trøst og ro om kvelden.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Populært tilbud

Innleggene i «Ord for natten» er ment å trøste og gi håp inn i natten i form av en kort video, der en av prestene forteller om noe nært og viktig for dem.

Tilbudet fra kirken har blitt svært populært etter at de lanserte det i april. Siden da har tusenvis likt, kommentert og sett videoene. I kommentarfeltet forteller mange at de føler seg urolige og setter pris på at noen gir noen trøstens ord. De skriver at da sover de bedre.

Siden koronapandemien slo innover landet har Den norske kirke satset kraftig på et digitalt tilbud. Det har slått an. Det er sett 5,1 millioner minutter med video fra mars til november 2020. I samme periode 2019 var det samme tallet 224 000 minutter.

Kommentarfelt fra Den norske kirke "Ord for natten".

Sånn ser det ut i kommentarfeltet til videoinnleggene «Ord for natten» til Den norske kirke.

Foto: Knut Brenhagen / NRK

Når nye folk

Det mest populære innlegget kommer fra presten Kari Hop Fjæreide i Søreide menighet. I sommer fortalte hun om egne barndomsminner som gir henne en god følelse. Hun sang og gav sin velsignelse. Det gav nesten 100.000 visninger.

– Jeg valgte å fortelle noe personlig fra mitt eget liv. Men det er vanskelig for man vet jo ikke hvem man henvender seg til, hvor de befinner seg i livet, sier Kari Hop Fjæreide.

Hun tror det digitale tilbudet når mange som ellers ikke ville kommet i kirken.

– Vi er mer isolert enn vi noen gang har vært i nyere tid. Jeg tror det oppleves godt for folk å bli sett der de er, nemlig hjemme, sier Hop Fjæreide.

Kirken har gått nye veier under koronapandemien, og de tilbyr blant annet "Ord for natten" på Facebook. Her er et lite utdrag.

Kirken har gått nye veier under koronapandemien, og de tilbyr blant annet «Ord for natten» på Facebook. Her er et lite utdrag.

Trenger noen å snakke med

Også hos Human-Etisk Forbund opplever at flere mennesker bruker deres tilbud. For nærmere to år siden startet de med humanistiske livsveiledere. Nå skal forbundet ansette flere veiledere i flere byer.

Lone Ellingsen Knutsen i samtale

Lone Ellingsen Knutsen er humanistisk livsveileder. Hun møter mange fortvilte mennesker om dagen.

Foto: Tone Solhaug

Lone Ellingsen Knutsen er livsveileder, hun holder til ved Høgskulen i Volda. Hun har hatt særlig travle dager i høst.

– Ensomhet dukker opp i de aller fleste samtalene jeg har, uansett hva temaet i utgangspunktet var, sier Ellingsen Knutsen.

Hun forteller at mange er redde for å «bruke opp» venner og familie. Hos henne finner de noen som kan lytte.

Søker trygghet

– I en tid hvor det er mye som faller bort av de vanlige samfunnsstrukturene våre som jobb og skole, så søker mange til noe som føles trygt. Det sier Maren Kopland.

Maren Kopland, byline

Maren Kopland er psykolog ved Modum Bad. Hun tror det er mange som trenger trøst i en vanskelig tid.

Foto: privat

Hun er psykolog ved Modum Bad i Vikersund. Hun sier at de store institusjonene våre, som kirken og Human-Etisk Forbund representerer noe som står stødig, selv i krisesituasjoner.

Hun mener det er forståelig at det særlig er innlegg som «Ord for natten» som appellerer.

– Når vi nærmer oss slutten av dagen, med mindre innhold og mindre struktur så kan det være fint å søke seg til noen som gir oss litt støtte i en hverdag vi ikke kjenner igjen, sier Kopland.

Finnes verre ting enn skjenkestopp

Linda Birgitte Bjerke mener media fokuserer for mye på skjenkestopp, og at vi ikke kan feste i koronatiden. Men hun mener det er svært mange som har mye større problemer enn det.

– Føler du trøst når du hører på «Ord for natten»?

Ja, absolutt. Spesielt det kirken snakker om i «Ord for natten», at det er viktig å se framover, at vi kommer gjennom dette her, sier hun.

Hei!

Har du en nær og god historie du mener jeg burde skrive om? Da setter jeg stor pris på en epost fra deg.