Hopp til innhold

Folk i Rygge og Våler skylder mest penger

Det viser tall fra Statistiks sentralbyrå. Minst gjeld har folk i Rømskog.

Kjerstin Wøyen Funderud

Ordfører Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) i Våler synes tallene er skummel i disse tider.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Ordfører Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) i Våler synes tallene er skummel i disse tider.

529 000 kroner i snittgjeld

- Man er mer sårbar med mye gjeld. I disse tider med mye snakk om finanskrise er det selvsagt litt skummelt, sier ordfører Funderud til NRK Østfold.

I 57 av landets 430 kommuner har innbyggerne over en halv million kroner i gjennomsnittlig gjeld. Sammen med Rygge ligger Våler i toppskiktet på denne lista, begge med litt over 529 000 kroner i gjennomsnittlig gjeld per innbygger.

De fleste andre kommuner i Østfold ligger i overkant av 400 000 kroner i snittgjeld per innbygger.

Les tall om samtlige kommuner fra Satistisk sentralbyrå SSB .

Flere nyetablerere

På bunn ligger imidlertid Rømskog med bare 256 600 kroner i snittgjeld per innbygger. Ordfører der Nils Nilsen (Ap) er glad for statistikken, men innrømmer at han gjerne skulle sett at flere hadde gjeld også i hans kommune.

- Både i Rygge og Våler er det mange nyetablerere. Jeg vil tippe at det gjør et utslag på denne statistikken. Innbyggerne i Rømskog er nok jordnære folk med lite gjeld. Men vi skulle gjerne hatt flere nyetablerere. Det tror jeg kommunen ville tjent mer på enn å ligge på bunn av gjeldsstatistikken, sier ordfører Nilsen.

Og ordføreren har helt rett i at Våler topper lista over flest nyetablerere i Østfold fylke, både i 2007 og 2008. Vålerordfører Funderud tror også dette gir seg utslag på gjeldsstatistikken.

- Ja det tror jeg. En ting som jeg synes er beroligende med tanke på det er at prisene på boliger i Våler har vært lave sammenlignet med andre kommuner. Derfor frykter jeg ikke at folk generelt har lånt over evne, sier ordfører Funderud.

Bekymret inkassosjef

Gjennomsnittlig gjeld på landsbasis i Norge økte fra 441.000 til 485.200 kroner i løpet av 2007. Dette bekymrer administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

- De aller fleste har økonomi til å betjene gjelden. Men det finnes også de som har tatt av og økt belåningen kraftig i de gode tidene. Disse kan få det tøft i nedgangstidene vi nå opplever, sier hun.

Flere sliter med gjelden

Intrum Justitia har nemlig denne høsten opplevd en kraftig vekst i antall inkassosaker. Korsnes forteller at bedriftene er blitt mer engstelige for at pengene ikke skal komme inn, og at de derfor sender kravene tidligere til inkasso.

- De som sliter med å betjene gjelden sin, bør ta kontakt med banken og inkassobyrået så tidlig som mulig for å finne en løsning, råder Korsnes.

Hun er spesielt bekymret for unge som har pådratt seg betalingsanmerkninger.

- En betalingsanmerkning gjør det svært vanskelig å få lån. Det kan bety kroken på døra for dem som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet.