Flyseteavgiften er vedtatt

I kveld stemte Stortinget over flyseteavgiften, forslaget ble vedtatt og skal nå ut på høring. Avgiften på 80 kroner vil ramme Moss lufthavn Rygge hardt.

Moss lufthavn Rygge
Foto: Camilla Næss / NRK

Tidligere i dag ble de ansatte på Moss lufthavn Rygge orientert om at arbeidsplassene forsvinner dersom avgiften ble vedtatt.

– Flyseteavgiften vil føre til dramatiske konsekvenser hos oss. Vi er mange som jobber her, så det var viktig å forklare hva som er konsekvensene om avgiften blir vedtatt, forteller administrende direktør ved Rygge sivile lufthavn AS, Pål Tandberg.

Pål Tandberg, Adm. dir. på Rygge sivile lufthavn

Adm. dir. på Rygge sivile lufthavn, Pål Tandberg, informerte i dag de ansatte om konsekvensene av flyseteavgiften.

Foto: NRK / NRK

– Folk er fortvilte sånn som det er nå, vi har fått et budskap som ikke ser veldig positivt ut. Vi har fortsatt håp om at flyplassen kan bestå, men nå er vi bekymra, sa Bjørn Petter Jensen, klubbleder, Fellesforbundet.

1000 vil miste arbeidsplassen

Etter det NRK kjenner til er ikke Ryanair villig til å ha basefly på Rygge dersom de må legge på billettprisene med 80 kroner.

– Uten basefly vil vi tape 100 millioner i året, det blir for mye for en hver eier, mener Tandberg.

Moss lufthavn Rygge har vært i drift i 8 år og har vært en av de raskest voksende lufthavnene i Europa.

– Østfold er en region som har tapt mange industriarbeidsplasser gjennom tiden. Vi har 500 arbeidstakere som er direkte tilknyttet flyplassen og 500 utenfor, så det 1000 arbeidsplasser som vil ryke i et fylke som allerede har utfordringer, sier klubbleder Jensen.

Fylkeskommunen håper å omgjøre vedtaket

– Jeg tenker at dette er ytterst dramatisk, vi har ikke et ønske eller behov om å miste tusen arbeidsplasser i fylket nå, sier leder av næringskomiteen i Østfold fylkeskommune, Andreas Lervik (Ap) til NRK.

Andreas Lervik

Andreas Lervik, leder av næringskomiteen i Østfold fylkeskommune håper å få omgjort vedtaket.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Fylkeskommunen er deleier av flyplassen i Rygge, og håper vedtaket kan omgjøres.

- En utsettelse av avgiften er det minste jeg håper på. Det beste jeg håper på er at avgiften legges død. Den har ikke noen nytte, den vil ikke bidra til å redusere reduksjonsmålet vi har i flytrafikk og den vil ikke bidra til at vi reiser mindre.

Ingen av Østfoldrepresentantene på Stortinget som har vært med på budsjettforliket vil i kveld kommentere saken til NRK.