Flyplasstreik kan gi bagasjerot

Bagasjehåndteringen ved Oslo lufthavn kan bli rammet hvis meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart ikke fører fram.

Bagasjebånd

UENIGE OM MINSTELØNN: En streik vil i første omgang ramme bagasjehåndteringen til Norwegian og SAS og noe andre flyselskaper.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

En streik vil i første omgang ramme bagasjehåndteringen til Norwegian og SAS og noe andre flyselskaper.

I alt er det varslet plassfratredelse for 409 medlemmer ved tre bedrifter på landets største flyplass.

Meklingen starter klokken 10 mandag formiddag. Mekler Wenche Elizabeth Arntzen har frist på seg til midnatt for å unngå streik hos bagasjepersonellet.

Jørn Eggum

MISFORNØYD MED TILBUD: Forhandlingsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet, sier at helheten i tilbudet fra arbeidsgiverne var for dårlig.

Foto: Fellesforbundet

Blir ikke partene enige, blir det streik fra tirsdag morgen.Ifølge Fellesforbundet vil dette ramme flytrafikken til og fra Oslo lufthavn kraftig.

– Flyene kan ikke lette uten reisendes bagasje om bord. Det vil heller ikke være noen der til å laste den av når fly lander på Oslo lufthavn. Dette kommer til å påvirke all flytrafikk, sier forbundssekretær Jørn Eggum til NRK. Han er forhandlingsleder i Fellesforbundet.

I SAS har Fellesfornundet bare tatt ut deler av personellet, for ikke å ramme dem helt.

– Det er fordi flyselskapet har ambulanseoppdrag for staten. Dersom vi hadde stanset dem helt, ville det resultert i tvungen lønnsnemd med en gang, sier Eggum.

Uenige om minstelønn

Uenigheten mellom partene går på blant annet minstelønn, garantibestemmelser og tariffbestemmelser. Forhandlingene mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart strandet 6. mai.

Eggum sier at helheten i tilbudet fra arbeidsgiverne var for dårlig.

– I tillegg var tilbudet om økning av minstelønn for dårlig. Vi ønsker også å få inn garantibestemmelser og det er uenighet om noen tariffbestemmelser, sier Eggum i en pressemelding.

– Nå skal vi ha møte med våre medlemmer, hvor vi blant annet skal gå gjennom hvilke konsekvenser dette kan få. Vi kan sikkert komme med noe mer informasjon om noen timer, sier forhandlingsleder for NHO Luftfart Odd Nymoen til E24.