Hopp til innhold

Flyktet ned trappene

27 mennesker ble evakuert fra en brennende bygård på Grünerløkka tidlig tirsdag morgen. Kathrine, Susanne og Kine var tre av dem.

Husløse etter brann i Markveien

Kathrine Hammerstad, Kine Wangberg og Susanne Johannessen ble husløse etter brannen.

Foto: Grethe Kielland / NRK

De tre bor i kollektiv sammen, to etasjer over brannleiligheten i Markveien ved Olaf Ryes plass. Klokka var rundt 05.45 tirsdag da Kine Wangberg, Kathrine Hammerstad og Susanne Johannessen løp ned trappene fra femte etasje.

– Brannalarmen gikk, vi fikk litt sjokk. Vi så røyken ute i bakgården og da sprang vi ned, fort som F. Jeg tok med veska mi, og jeg rakk faktisk å ta med en hard-disc med bilder, sier Kine Wangberg.

– Jeg tenkte på det da vi skulle ut, at kanskje flammene sto slik at vi ble sperret inne. Men heldigvis gjorde de ikke det, sier Susanne Johannessen.

– Var du redd?

– Ja. Absolutt.

Brannvesenet hadde sendt 8 biler og røykdykkere. Klokka 07.20 var brannen slukket.

Alle 27 som sov i bygården ved Olaf Ryes plass kom seg ut, og det gikk relativt bra. En ble sendt til sykehus for sjekk, flere andre til legevakten.

– Nei, hva tenker man?

Idet de tre samboerne kom ned i bakgården smalt vinduene og flammene sto ut av vinduet.

– Jeg tenkte fy flate. Jeg var glad for at vi var kommet oss ut helskinna alle sammen. Nei, hva tenker man. Man blir jo stressa og adrenalin og..

De tre kvinnene skulle vært på jobb. I stedet ble det en tur på legevakten, etterpå å ringe forsikringsselskap, før de gikk på leting etter hotellrom.

– Det kunne gått verre

Så måtte de ut og kjøpe inn noen nye klær og et par sko, og de tre er glade for at det bare er den bekymringen de har akkurat nå.

– Det er bra at det verste som skjer oss nå er at vi må ut og kjøpe klær. Det kunne gått mye verre, sier Kathrine Hammerstad, som til daglig jobber som journalist i NRK.

De håper de slipper unna med røykskader, evt litt vannskader og at det bare er en god vask og utlufting som skal til.

– Men vi vet ikke. Det er verre for naboene våre.

Gårdeier og brannvesenet møtes tirsdag ettermiddag for å avgjøre når beboerne kan flytte tilbake. Brannnårsaken er foreløpig ukjent.

Brann på Olaf Ryes plass

Flammene sto ut av vinduet i 3. etasje.

Foto: Erik Engen/ NRK
Brann på Olaf Ryes plass 4

Etter at beboerne kom ut skulle de oppgi navn og personnummer før de tok seg til legevakten.

Foto: Erik Engen/ NRK