Flexus i strid med personvernloven

Det elektroniske billettsystemet Flexus lagrer opplysninger om hvor og når du reiser. Nå krever datatilsynet at Ruter gjennomgår sine rutiner for bruk av personopplysninger.

Flexus
Foto: Knut-Martin Løken

Det fremgår av en ny rapport som datatilsynet har laget, etter at de hadde tilsyn hos Ruter 7. mai i år.

LES OGSÅ: Flexus under lupen

Tilsynet ble gjennomført fordi flere reisende reagerte på at Flexus månedskort gir tilgang på opplysninger om hvor og når de reiser, og at denne informasjonen blir lagret av Ruter.

Vil gjennomgå rapporten

Hensikten med registreringen er å kartlegge hvor kollektivtilbudet bør styrkes, men metoden falt ikke i smak hos bystyret i Oslo, som eier over halvparten av Ruter.

De har allerede varslet at de vil stoppe registreringen.

Heller ikke Datatilsynet er fornøyd med håndteringen av personopplysninger hos Ruter. I rapporten konkluderer tilsynet med at at passasjererene ikke er godt nok informert om hvordan informasjonen blir brukt.

Datatilsynet krever også at Ruter skjerper rutinene for hvem som har tilgang på opplysningene, og hvor lenge de blir lagret hos Ruter.

Kommunikasjonssjef Christine Holtan i Ruter sier man nå vil gjennomgå rapporten fra Datatilsynet nøye:

- Både Ruter og Datatilsynet er opptatt av at håndteringen av denne informasjonen er skikkelig, og vi er opptatt av at personvernet til de reisende skal bli ivaretatt, sier Holtan.

Nå skal Ruter gjennomgå rapporten, og gi Datatilsynet sine tilbakemeldinger:

- Så de neste ukene kommer vi til å sette oss inn i dette, slik at vi får kjørt en ordentlig prosess i forhold til datatilsynets anmerkninger, sier Holtan.