Hopp til innhold

Flest personstemmer til Brenna

Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat i Akershus, Tonje Brenna, sopte inn flest personstemmer av alle fylkespolitikerne ved årets valg.

Tonje Brenna

FLEST STEMMER: Tonje Brenna sanket inn 7183 personstemmer fra velgerne i år.

Foto: Nina Eriksen / NRK

Valglogo

– Det er veldig hyggelig å få flest personstemmer, men det jeg først og fremst har gjort er å snakke om Arbeiderpartiets politikk og forsøkt få frem hva vi vil. Og da tolker jeg det slik at jeg har lykkes med det, sier en fornøyd Tonje Brenna (AP).

Brenna fikk 7183 personsstemmer.

Mange stemmer til de yngre

Opptellingen viser at at mange unge politikere fikk personstemmer av velgerne. Det synes Brenna er gledelig.

– Jeg tror det er sånn at hvis en gruppe føler at man representerer dem når man stiller til valg så får man flere personstemmer. Det tyder kanskje på at de yngre synes at de unge har noe ekstra å bidra med, og det er jo veldig hyggelig.

Personstemmene har ingenting å si

Anette Solli (H)

NUMMER TO: Fylkesordfører Anette Solli (H) fikk nest flest personstemmer. Hun fikk 5464.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Til tross for de ekstra stemmene var det ingen som fikk nok personstemmer til å klatre opp på partilistene.

Tonje Brenna var allerede førstekandidat for Arbeiderpartiet, og ingen andre kandidater fikk nok personstemmer til å klatre opp på listene i sine partier.

Det skyldes at en kandidat under fylkestingvalget må få 8 prosent av stemmene til partiet sitt for at det skal bli utslagsgivende. Og da skal det mange stemmer til, forteller fylkesordfører Anette Solli fra Høyre.

– Man kan tenke seg situasjoner hvor det kan ha betydning. Hvis man har en populær kandidat som noen mener har fått en dårlig plass på listen og som folk vil ha opp. Det skal mye til fordi det er så mange som stemmer. Stemmervolumet må bli stort før det har noe å si, sier Solli.

Solli fikk 5464 personstemmer, og det er nest mest av alle politikerne som stilte til fylkestingsvalg i Akershus.