Hopp til innhold

Flere vil leie ut huset i ferien

Etterspørselen etter feriehus har eksplodert de siste årene, ifølge markedsplassen Finn. Denne sommeren vil stadig flere leie ut boligene sine.

Feriehus i Røyken

LEIER UT: Familien Sunnarvik-Ween på Nærsnes i Røyken leier ut huset sitt i sommer.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

– Det er en ganske stor endring. Vi nordmenn har en viss restriksjon mot å leie ut hytte og hjem, men der er vi i ferd med å snu. Nå ser vi en solid økning i antall privatannonser for feriehus, sier produktdirektør i Finn reise, Eivind W. Christiansen.

Eivind W. Christiansen, produktdirektør Finn reise

GLOBAL TREND: – Å leie feriehus er ikke nytt i Norge, men globale aktører som Airbnb har løftet opp denne formen å feriere på til et nytt nivå, forteller Eivind W. Christiansen fra Finn reise.

Foto: Finn

I slutten av juni var det 45 prosent flere annonser for fritidsboliger til leie på Finn enn på samme tid i fjor. Interessen tok av i 2016, og den fortsetter i 2017.

– Det er noe som har skjedd de siste årene. Jeg tror at flere ser muligheten til å kunne finansiere egne kjøp og ferier ved å leie ut egne eiendommer.

Familien flytter for ferierende

Karoline og Magnus Sunnarvik-Ween bor med sine tre barn midt i Oslofjorden, på Nærsnes i Røyken. I sommer er det andre som skal inn i hjemmet deres.

– Vi får forespørsler fra flere, men leier helst ut til andre barnefamilier. Nå gjorde vi dette først i fjor og ble overrasket over hvor raskt sommerferien fylte seg opp, forteller Karoline.

Karoline Sunnarvik-Ween leier ut huset i sommer

LEIER BEGGE VEIER: Karoline Sunnarvik-Ween er glad i å leie hjemmene til folk når hun, samboeren og de tre barna skal ut på ferie.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

Mange gjester har vært europeiske turister, men familien opplever at flere fra Norge tar kontakt. Mens gjestene bor i huset, flytter familien gjerne til båten rett i nærheten.

– Nå om sommeren vil vi jo ofte være her selv, men er fleksible når vi treffer de riktige leierne, sier hun.

Dyre hytter bidrar

De mest populære hytteområdene er langs kysten fra svenskegrensen til Sørlandet, ifølge SSB. Tall fra Eiendom Norge viser at prisene for å kjøpe hytte ved sjøen har steget med 8,5 prosent det siste året, som gir en snittpris like under 2,5 millioner kroner. Ifølge Christiansen er dette med på å gjøre leiemarkedet mer attraktivt.

– Definitivt. Jeg tror det å leie hytte er en utrolig gunstig måte å skaffe seg tilgang til både fjell og sjø på. Når du ser på kostnaden ved å kjøpe og eie hytte selv, kan du leie mange gode hytter i mange år før du kommer opp i det samme kostnadsbildet.

I dag kan du leie ut inntil halvparten av boligen helt skattefritt. Leier du ut mer enn det, er inntil 20.000 kroner i leieinntekter skattefrie. Karoline sier familien setter pris på ekstra penger til ferien, men at de vil holde seg under denne grensen.

Familien på fem har brukt ulike utleietjenester, og i fjor valgte de å leie ut sitt eget hjem via tjenesten Airbnb etter erfaringer med dette i utlandet.

– Jeg synes det er kjempegøy å bo hjemme hos folk og komme litt tettere på kulturen. Særlig etter at vi fikk vårt tredje barn setter vi pris på mer plass enn å måtte ta inn på to hotellrom.