Hopp til innhold

Flere vil ha norsk gran som juletre

I år vil nordmenn ha mindre plast og mer av den gode, gamle gransorten.

juletrær

Plast er litt i vinden, men ingenting slår etterspørselen etter norsk gran. De norske juletreprodusentene klarer rett og slett ikke å levere nok.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Juletreprodusent Tove-Anita Ødegaard

Juletreprodusent Tove-Anita Ødegaard forteller at folk flest vil ha gran.

Foto: Christian Nygaard Monsen / NRK

Å kjøpe det perfekte juletre er slett ingen enkel jobb. Det bør ha formen som et perfekt juletre i plast – og lukten av norsk gran.

I år kan det se ut som om det er lukten som går av med seieren. For nå vil folk ha et tradisjonelt tre, sier juletreprodusent Tove-Anita Ødegaard i Sarpsborg.

– Det er fortsatt sånn at folk holder på de gamle tradisjonene, og folk flest vil ha norsk gran.

For årelange tradisjoner er viktige når vi skal finne treet som skal få pryde stua noen dager i jula. Det merker Ødegaard godt.

– Det er grana som opprinnelig har vært her, som folk flest hadde tilgang på. Da har det blitt en tradisjon både med lukt og utseende. Folk er opptatt av tradisjoner i jula, og jeg tror de vil ha det sånn som de alltid har hatt det.

Og for bare noen år siden betydde det at folk tok turen ut i skogen, hogde et passende tre og tok det med seg hjem. Men det har endret seg, forteller Ødegaard.

– Det har blitt vanskeligere, for det er ikke mange som har tilgang på egen skog. Det er heller ikke lov å hogge trær i andres skog. Derfor blir det sånn at man kjøper.

– Lukter godt

Assisterende butikksjef på Plantasjen, Gunnar Eriksen

Assisterende butikksjef på Plantasjen, Gunnar Eriksen, sier at de også selger mest gran.

Foto: Christian Nyggard-Monsen / NRK

Hos de store utsalgene står det nå rad på rad med både ekte trær og plasttrær. Men hos Plantasjen i Fredrikstad er det en klar vinner. Bare ti prosent av juletreomsetningen er i kunstige utgaver.

– Folk flest vil ha levende trær. De vil ha mer og mer gran, sier assisterende butikksjef Gunnar Eriksen.

En viktig grunn kan være prisen.

– Det er mye rimeligere. Den minste grana koster 149, mens den minste edelgrana koster 299. Så det er halv pris, sier Eriksen.

Cecilie Sandberg ser ikke så mye på prislappen, men skuler til de årelange tradisjonene når hun går på juletrejakt.

– Det lukter så godt. Og så er jeg ikke så glad i plastikk, sier hun.

Klarer ikke å levere nok

Cecilie Sandberg

Cecilie Sandberg velger norsk gran på grunn av lukta.

Foto: Christian Nyggard-Monsen / NRK

I fjor var juletreomsetningen på opp mot to millioner trær i Norge, og trenden på Østlandet er klar: Den norske grana tar tilbake større og større andeler fra blant annet edelgrana.

– Det er den norske grana vi selger ut fortest hvert år. Den er gunstig på pris. Det er den billigste sorten. Og så er de aller fleste opptatt av granlukta. Da lukter det ordentlig jul, sier juletreprodusent Tove-Anita Ødegaard.

Kombinasjonen av lukt og utseende er nå så populær at norske juletreprodusenter ikke klarer å levere nok trær.

40 prosent av alle trær som selges på Østlandet er nå norsk gran. Men fordi norske plantasjer ikke har større kapasitet importerer vi over 300.000 trær fra Danmark.

– Vi har også vanlige jobber ved siden av. Så vi har lagt oss på et visst nivå. Men vi selger alt vi har hvert år, sier Ødegaard.

Norsk gran