Hopp til innhold

Flere unge dropper friår – velger høyere utdanning

Det ventes stor vekst av studenter også i år, melder SSB. Størst er veksten blant unge som kommer rett fra videregående skole.

Elever ved Eiker videregående skole.

Phillip Nerdrum (fra venstre), Silje Cross, Sander Green Kopstad og Morten Stavli Stensholt går i tredje klasse på Eiker videregående skole. Koronasituasjonen gjør at elevene går rett på videreutdanning – i stedet for et friår eller to.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Jeg hadde egentlig tenkt å ta et år med backpacking og jobbing, men på grunn av koronasituasjonen valgte jeg å bare gå rett på utdanningen.

Silje Cross (18) går i tredje klasse på Eiker videregående skole. Som for så mange andre har covid-19 satt foten ned for hennes 2021-planer.

Men koronafoten har også sparket opp noen nye dører: Aldri før har det vært så mange norske studenter som det var i 2020. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Silje Cross

Silje Cross er spent på om karakterene er gode nok til å komme inn på Økonomi og administrasjon på NTNU i Trondheim.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Økonomi og administrasjon på NTNU i Trondheim har jeg søkt. Jeg håper nå bare at jeg kommer inn. Hvis ikke førstevalget, så i hvert fall andre- eller tredjevalget, forteller Cross.

Hun har nemlig søkt økonomi og administrasjon også ved andre studiesteder i landet.

Vekst i antallet unge studenter

Antall studenter nådde 306.400 i 2020. Det er hele 10.200 flere enn året før.

Det er ingen grunn til å tro at det blir annerledes i annerledesåret 2021.

– Vi står fremdeles i den samme pandemien som preget fjoråret. Så det kan godt tenkes at antall studenter vil være sterkt økende også i 2021, sier Maj-Lisa Lervåg i Statistisk sentralbyrå.

Et nytt studieår står for døren, og søknadsfristen for høyere utdanning går ut 15. april. Undersøkelser fra 2020 ga SSB flere svar.

– Et av de mest interessante funnene våre er at vi ser en stor økning i 19 år gamle studenter sammenlignet med tidligere. Her finner vi en vekst på hele 16 prosent, forklarer Lervåg.

Den samme veksten har til sammenligning vært på én prosent de siste ti årene.

– Det er flere nittenåringer som begynner direkte på høyere utdanning og som hopper over det typiske friåret, sier Lervåg.

Sander Green Kopstad, Phillip Nerdrum, Morten Stavli Stensholt og Silje Cross.

Det kan bli tøff kamp om studieplassene for de fire elevene ved Eiker videregående skole.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Kan bli trangt om plassen

Med pc-en foran seg sitter Silje Cross i gangen på Eiker videregående skole sammen noen klassevenner. Hun går gjennom sin prioriteringsliste i samordna opptak.

– Det blir veldig interessant å se, det er jo stor konkurranse, sier Cross.

Ingvild Marheim Larsen

Ingvild Marheim Larsen er viserektor for utdanning ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Foto: USN

– Situasjonen er jo mye lik den i fjor, så den kan fort bli stor søkning i år også. Men vi er veldig spente, sier viserektor for utdanning ved Universitetet i Sørøst-Norge, Ingvild Marheim Larsen.

Når det er mange om beinet blir det vanskeligere å komme inn på de mest populære studiene.

– Det kan jo skape problemer for de unge ved at flere står uten studieplass, og det er jo ikke noen ønsket situasjon det, sier Marheim Larsen før hun legger til:

– Men er man fleksibel, og søker litt forskjellig, så løser det seg for de fleste.

Selv om det ble oppretta flere nye studieplasser var det flere om studenter om beinet i 2020. Slik kan det bli i år også, ifølge SSB.

– Antallet studieplasser stiger ikke like raskt som antallet søkere. Så jo flere søkere vi får, jo flere vil det bli om de begrensede plassene, forklarer Lervåg.

For Silje Cross blir det noen spennende måneder, frem til svaret foreligger.

– Jeg tror snittet kommer til å bli høyere, i og med at dette studiet er et av de mest populære i år også. Sånn som det er nå ligger snittet på 5,2, blir det høyere kan det blir litt vanskelig, smiler Cross.

– Er du spent?

– Ja, jeg er veldig spent.

Silje Cross

20. juli kommer svaret på hovedopptaket til høyere utdanning, for Silje Cross og alle andre som søker.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK