Hopp til innhold

Flere ungdom tiltalt for ran mot ungdom

I hele høst etterforsket politiet på Majorstuen flere ran av ungdom. Nå er sju unge gutter og menn fra Oslo vest tiltalt for flere ran. To av dem grove.

Arne Valdemar Nielsen

Betjenter fra både Majorstua og Sandvika har jobbet med å kartlegge hvem som stod bak ranene i høst, forteller politiadvokat Arne Valdemar Nielsen.

Foto: Anders Fehn / NRK

I løpet av en periode på bare noen uker ble en rekke personer utsatt for ran, vold og trusler innenfor et mindre geografisk område på Oslos vestkant.

Politiets etterforskning av ranene fikk navnet «operasjon ransel», og nå er sju unge gutter og menn tiltalt i saken.

Flere av ranene har ifølge politiet blitt begått i nærheten T-banestasjoner og kommunikasjonspunkter på Oslos vestkant.

– Rant blod nedover pannen

Fredrik Andersen

Fredrik Andersen ble ranet av flere ungdommer en septemberkveld i fjor.

Foto: Anders Fehn / NRK

Ved 23-tiden, fredag 21. september i fjor var Fredrik Andersen på Tåsen T-banestasjon i Oslo.

Han forteller hvordan flere unge gutter kom inn på stasjonen, stelte seg rundt han og slo han i hode med en hard gjenstand.

– Jeg merket ikke hvor hardt de slo før det rant blod nedover pannen og ned i øyet. De klarte å dra ut lommeboka, men jeg klarte å holde igjen mobilen, sier Andersen til NRK.

Han forteller at ranerne var kledd i mørke hettegensere og at de hadde snurpet igjen hetten, så det ikke var mulig å se ansiktene deres.

Ba om tips

Ranene har i hovedsak foregått på Oslo vest og de fornærmede i saken er unge.

– Vi brukte alle kildene vi hadde på enhet vest og brukte alle krefter på å finne ut hvem dette var, sier politiadvokat Arne Valdemar Nielsen.

Hele Majorstuen politistasjon var involvert i etterforskningen av saken. Også Sandvika var koblet på.

– Vi ser at ranene skjer på vestkanten, og av folk fra vestkanten. I denne saken er det altså ikke sånn at det kommer folk fra Oslo øst til vestkanten og raner, sier Nielsen.

ran oslo

Hendelsene på utført av ungdom i vest mot ungdom i vest, viser politiets oversikt.

Foto: Anders Fehn / NRK

I forbindelse med etterforskningen, la politiet ut en melding på Facebook og ba publikum om tips:

«Kjære foreldre, ungdom, signifikante andre og samarbeidspartnere. Hvis du eller noe du kjenner blir eller har blitt utsatt for en kriminell handling, eksempelvis ran, er det viktig at politiet blir kontaktet så fort som mulig».

– Da vi fikk oversikt over alle hendelsene, satte vi dem på kartet og så at dette primært foregikk i vest, ungdom fra vest som ranet ungdom fra vest, forteller Valdemar Nielsen.

Flere nekter straffskyld

Tiltalen mot de sju omfatter en rekke forhold som ran, kroppsskade, vold og trusler. To av ranene er betegnet som grove og ranerne har fått med seg mobiler, jakker og andre gjenstander.

NRK har vært i kontakt med alle forsvarerne til de sju tiltalte. En av dem sier hans klient nekter straffskyld. De andre forsvarerne har ingen kommentar til saken.

Rettssaken starter i Oslo tingrett i august