Hopp til innhold

Flere syklister om vinteren

DRAMMEN (NRK): Stadig flere velger sykkel for å komme seg fra A til B på vinterstid. Men fortsatt er potensialet stort, mener Syklistenes landsforening.

En syklist tar seg fram gjennom snøen langs Frognerstranda torsdag morgen.

ET VANLIG SYN: Sykling på snø og is blir stadig mer populært.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Sykling på snø og is er blitt mer vanlig, fordi det stadig legges til rette for det, mener kommunikasjonsansvarlig Roar Løkken i Syklistenes landsforening.

– Sykkelandelen på vinterstid, altså desember, januar, februar og mars, i 2009 og 2010, var på 1,1 prosent. I 2013–2014 var andelen økt til 2,1 prosent, sier han til NRK.

Gjennom året er sykkelandelen i gjennomsnitt på knappe 5 prosent. Løkken mener potensialet for vintersykling er stort.

– Vedlikehold av sykkelveiene er helt vesentlig for å få opp sykkelandelen på vinterstid. Så er det et veldig bra tiltak å gi bort vinterpakker, som en del kommuner gjør, sier han.

Har fått sponset piggdekk

Sykkelforhandlere og Buskerudbyen har denne vinteren gått sammen for å lokke flere syklister ut på veiene. Syklister som har ønsket det, har fått sponset ett piggdekk, dekkskifte og sjekk av sykkelen.

Kampanjen har lyktes, fastslår butikksjef Trond Jensen i Tri-Sport.

Leder for sykkelkampanjen i Buskerudbyen, Trond Solem

Trond Solem, leder for sykkelkampanjen i Buskerudbyen.

Foto: Louise Samnøy / NRK

– Det er en veldig stor økning på salg av piggdekk. I fjor hadde vi en sped start, men i år har det virkelig tatt av. Salget av piggdekk har mangedoblet seg, sier han.

– Trygt

Leder for sykkelkampanjen i Buskerudbyen, Trond Solem, håper enda flere får øynene opp for å bruke sykkelen som fremkomstmiddel også på vinteren.

– Det er viktig å oppleve at det å sykle med piggdekk er trygt og sikkert. Det er en transportform på lik linje med andre metoder, så hvorfor ikke gjøre det også om vinteren?

Han sier at det i fremtiden blir viktig å fokusere på barn og unge, for der går vintersyklingen veldig mye ned.

– Folk går mye på ski om vinteren i Norge. Men du kan bruke samme type klær og piggdekkene får deg raskt og effektivt frem. Så det er definitivt noe flere burde prøve, sier Solem.