Hopp til innhold

Flere svenske regioner blir «oransje»

Bare dager etter at svenske regioner igjen ble «grønne» og butikkene fikk tilbake flere norske kunder, blir store deler av Sverige igjen «oransje».

Butikksjef Ole Jørgen Lind på Maximat Strømstad

Butikksjef Ole Jørgen Lind i Maximat på Nordby regner med at en del av kundene igjen forsvinner når regionen Västra Götaland igjen blir «oransje».

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen/NRK

– Det vil bli et lite skritt tilbake, men vi tror det vil gå raskt framover igjen, sier butikksjef Ole Jørgen Lind ved Maximat på kjøpesenteret Nordby i Strömstad.

I juni kunne butikkene på svensk side av grensa igjen fylle opp hyllene etter måneder nesten helt uten sine norske kunder. Da fikk nemlig fullvaksinerte nordmenn igjen dra til Sverige uten å havne i karantene når de kom hjem igjen.

Denne åpningen førte til at en del trafikk over grensa, men det store rushet kom ikke før de svenske regionene ble definert som «grønne» av norske myndigheter.

På grønt nivå kan nemlig nordmenn reise til Sverige uten å havne i karantene når de kom hjem igjen.

Västra Götaland og Jämtland ble grønne 5. juli, mens Värmland ble grønt først 2. august.

Nå snur det imidlertid igjen.

Innstilt på stengning

Fra mandag vil nemlig flere svenske regioner igjen få innreiserestriksjoner.

Norrbotten går fra grønn til rød, Östergötland, Värmland og Västra Götaland går fra grønn til oransje.

Gotland, Halland, Skåne og Stockholm har vært oransje, men blir nå røde, melder regjeringen.

I røde og oransje regioner må alle som ikke er fullvaksinerte igjen belage seg på å sitte i karantene etter hjemkomst fra Sverige. Både Värmland og Västra Götaland er blant regionene med mye grensehandel som nå blir berørt.

For selv om det nærmer seg 1,9 millioner fullvaksinerte nordmenn, er butikksjefen innstilt på at det vil bli færre kunder i dagene som kommer.

Endringen kommer imidlertid ikke som noe sjokk for Lind, som følger nøye med på norske myndigheters ukentlige vurderinger.

– Det er ikke en overraskelse, for vi har fulgt tett med på smittetallene i lang tid. Vi har sett at dette ville komme, sier Lind.

Mindre smitte enn i Viken

Selv bor han i Norge, og gjennom pandemien har han sett at grensepasseringen på vei til jobb i Sverige mange ganger gir ulike uheldige utslag.

Slik er det også denne gangen. Regjeringen plasserer nemlig ulike land og regioner i kategorier etter hvor mange som er smittet per 100.000 innbyggere.

– Det er et slags dilemma å se at smitten i Västra Götaland er lavere enn i Viken og lavere enn det den er i Norge totalt sett. Så et lite paradoks føler vi at det er, sier Lind.

De siste to ukene har Viken hatt 64 smittede per 100.000 innbyggere, noe som er hårfint mindre enn landsgjennomsnittet. Västra Götaland har hatt 53 per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Økende smitte – men fortsatt grønt

I Jämtland har også smitten økt, men hit kan fortsatt nordmenn reise uten å måtte gå i karantene. Det var de handlende på varehuset Stora Coop på Storlien godt fornøyd med.

– Det er mye bedre utvalg og mye billigere, sier Jørgen Nordberg.

Jarle Antonsen

Jørgen Nordberg har reist seks timer for å handle i Sverige.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Han har kjørt i seks timer fra Vestnes i Møre og Romsdal for å handle på Storlien og håper det blir grønt i Jämtland i lang tid framover.

Han får støtte av Unni og Jarle Antonsen som er glad de fortsatt kan reise over å handle svensk mat.

– Det beste med at det er grønt er at det betyr at smitten lav. Jeg håper vi nå får knekt den trollskapen, sier Jarle Antonsen til NRK.

Slik ser smittekartet ut nå: