Flere smittes av hiv

Verdens AIDS-dag preges av dyster statistikk. 2011 ser ut til å sette ny rekord for antall hiv-smittede blant homofile i Norge.

Walter Heidkampf

Walter Heidkampf har levd med hiv-viruset i over 20 år.

Foto: Martin Holvik / NRK

– Jeg gikk bare rundt om i leiligheten, fram og tilbake. Jeg gråt og gråt, og sa «det er ikke sant, det er ikke sant», forteller Walter Heidkampf om dagen i 1989 da han fikk diagnosen hiv.

– Jeg leste det om og om igjen. Og så forstod jeg at det sto det samme hver eneste gang, forteller Walter.

Han vet han ble smittet etter ubeskyttet sex med sin daværende kjæreste.

– Skal svært lite til

Før nyttår vil nærmere 100 personer i risikogruppa menn som har sex med menn ha fått samme beskjed som Walter. Det vil i såfall slå toppåret 2008, da 92 ble smittet.

– En hovedutfordring er at smittepresset, og da særlig i Oslo, er veldig høyt. Det skal svært lite til når man har ubeskyttet sex i Oslo for at man pådrar seg hiv, forteller Rolf Martin Angeltvedt, leder i Helseutvalget for bedre homohelse .

– Det er flere og flere hivspositive. Man overlever, man går på medisiner og man har et seksualliv med hiv-negative. På den måten overføres hiv-viruset i homomiljøet.

Rasjonaliserer det bort

At man i dag i større grad enn tidligere kan holde hiv i sjakk med medisiner, har ikke redusert frykten for hiv i homomiljøet, mener Angeltvedt.

– Vår opplevelse i Helseutvalget er at homser generellt er veldig bekymret for hiv. Men man rasjonaliserer det bort når man skal finne en kjæreste, når man er forelska, når man er kåt, tenker man at «her møter jeg en sexpartner som ikke har hiv. Han er ung, han er kjekk, han er smart, han er fresh. Han kan umulig ha hiv». Da tar man større sjanser.

Det er deler av homomiljøet som er mer utsatt enn andre for hiv-smitte. Angeltvedt mener det kan tas grep for å begrense smittefaren.

Mange partnere

– En stor del av menn som har sex med menn-gruppen har mange sexpartnere. Et viktig grep vil være å få ned antallet partnere og på den måten minske faren for å overføre hiv.

Ikke alle er like flinke til å teste seg.

– Det er en stor gruppe med menn som har sex med menn som ikke tester seg. De som har utstrakt risikosex og har mange partnere er ikke nødvendigvis de som tester seg mest. Likevel får vi veldig høye hiv-tall.