Hopp til innhold

Flere problemer ved det nye sykehuset

Det nye sykehuset på Kalnes rammes av enda flere dataproblemer og enda flere forsinkelser.

Det nye sykehuset på Kalnes rammes av enda flere dataproblemer og enda flere forsinkelser.

På styremøtet for sykehusprosjektet Kalnes ble det mandag klart at utvikling av de nye datasystemene vil koste mye mer enn planlagt.

Hans Jørn Rønningen

Hans Jørn Rønningen, styreleder ved Sykehuset i Østfold.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Så får dette nå i denne omgang koste det det koster, så får vi ta regningen etterpå. Men selvfølgelig har vi et klart blikk på økonomien i dette. Vi ønsker å levere det vi har blitt forespeilet vi skal levere, sier Hans Jørn Rønningen, styreleder ved Sykehuset i Østfold om kostnadene.

Problemer for ansatte

Forsinkelsene i datasystemene skaper også problemer for dem som skal bruke dem.

– Vi har en medarbeiderstab som nå er ganske presset. Man skal levere helsetjenester kontinuerlig natt og dag, samtidig som man skal forberede seg. De skal gjennom opplæring, forberede seg og være klar til å rykke inn i disse flotte nye lokalene vi får etter hvert, sier han videre.

Det vil bli travle dager for prosjektet frem til åpningen om 70 dager. Sykehuset skal åpne som planlagt, men sykehusdirektøren må bare innse at viktig funksjonalitet vil mangle.

– Noen av de IKT-systemene vil ikke være fullt utviklet på det nivået som vi hadde forventet, sier Just Ebbesen, administrerende direktør ved Sykehuset Østfold.

Også laboratoriet vil mangle viktig IKT-funksjonalitet.

Just Ebbesen

Just Ebbesen, administrerende direktør ved Sykehuset Østfold.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Det som er komplisert her er systemet som skal sende meldinger fra leger og sykepleiere inn til systemet og hvilke prøver som kommer.

Penn og papir

Det betyr at ansatte må ta i bruk kjent og kjær teknologi.

– Vi kommer nok til å bruke penn og papir i noen år fremover. Når det gjelder manglende IKT-leveranser har vi rutiner og systemer som ivaretar pasientsikkerheten uansett, sier direktøren som altså forsikrer at dette ikke vil ha noe å si for pasientsikkerheten.

– Bygget kan tas i bruk, det kan bli litt tungvint for medarbeidere. Men pasientene vil få en veldig god opplevelse når vi flytter inn, uansett.