Mange båter er for dårlig vedlikeholdt

Redningsselskapet må bistå stadig flere båter som tar inn vann. – Ikke sluntre unna med vedlikeholdet, er deres budskap.

Båt synker

TIL BUNNS: Redningsskøyta har rykket ut til flere båter som tar inn vann. Noe av skylden må dårlig vedlikehold ta.

Foto: Stavern Dykkersenter

– Vi har opplevd tre dramatiske hendelser bare det siste døgnet. Verst var det for en familie på fire, som måtte evakuere i en liten jolle, forteller Kai Jensen, skipper på redningsskøyta «Horn Rescue».

– Ikke spar på kronene

Familien er ikke alene om å oppleve dramatikk til sjøs ved at vann siger inn i båten.

Kai Jensen

NØD: Opplever du at vannet siger inn i båten, be om hjelp. I mellomtiden må du prøve å stoppe lekkasjen med det du har i båten, forteller skipper på redningsskøyta «Horn Rescue», Kai Jensen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det er litt rart at det er så mye av det. I dette tilfellet fosset vannet inn, det var en kraftig vanninntrengning. Vi klarte heldigvis å gjøre noe tiltak så vi fikk stoppet det, så en glad familie kunne reise videre på båtferie, forteller han.

Hadde vi ikke kommet familien til unnsetning, så hadde båten gått ned, sier Jensen.

Han forteller at det har vært flere oppdrag til båter som tar inn vann og han sier at antallet har økt.

– Hva er grunnen til det, tror du?

– Det kan være mange årsaker, men den vanligste er mangel på godt vedlikehold. Særlig der vann kan komme inn og diesel renne ut. Det er viktig at man skifter deler og ikke sparer på kronene. Sørg for skikkelige slangeklemmer, blant annet.

Det går ikke lang tid før alarmen går på nytt. Denne gang er det en båt som er i ferd med å synke mellom Fredrikstad og Hvaler.

Horn Rescue redder en båt fra å synke

HJELP: Redningsskøyta har rykket ut til flere båter som trenger hjelp på grunn av vanninntrengning. Her er de på oppdrag til en båt som er i ferd med å synke.

Foto: Horn Rescue

– Da vi kom frem lå båten tungt i vannet. Båteieren var plukket opp fra sjøen og var våt. Det virker som at dette med vanninntregning er et problem som øker, forteller han.

– Vær kreativ

Hvis man først er så uheldig at man havner i en situasjon hvor vannet strømmer inn, er det viktig å holde hodet kaldt, mener Jensen.

– Prøv å finne noe om bord, dyner, puter, tepper eller klær. Ta på deg vest og be om hjelp så fort som mulig. Du har havnet i en nødsituasjon som krever assistanse, forteller han.

Båt som har fått en bølge over seg

BØLGE: Her har en bølge skyllet over en jolle utenfor Foten i Fredrikstad.

Foto: Sidsel Erlingsen

Han sier videre at det er viktig å være kreativ for å få stoppet vannet fra å trenge inn.

Gjør det du kan for å lokalisere lekkasjen og stapp inn det du har. Vær kreativ.