Hopp til innhold

– Positivt at flere tas for ruspåvirket kjøring

Stadig flere blir tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand ifølge Folkehelseinstituttet rusmiddelstatistikk for 2012.

Flere blir tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand

Liliana Bachs i Folkehelseinstituttet er glad for at politiet tar flere for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Rusmiddelstatistikken viser at over 1100 personer fra Oslo og Akershus ble tatt for å kjøre alkoholpåvirket i fjor.

– Vi ser at politiet har økt aktiviteten og at flere tas. Samtidig ser vi at i 90 prosent av tilfellene har folk tatt flere stoffer, sier fungerende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Liliana Bachs til NRK.

Blant de som ble tatt for kjøring i alkoholrus hadde flere i tillegg positivt utslag på andre rusmidler som cannabis, amfetamin eller Rivotril.

– Det er bekymringsfullt, det øker jo risikoen for en ulykke selv ved lav påvirkning, sier distriktsleder for Romerikes Utrykningspoliti Tor Magne Kalland til NRK.

  • Les hele rapporten her

Trenger tips

Til tross for at flere blir tatt for ruspåvirket kjøring, mener politiet at flere slipper unna.

– Det er en jobb å gjøre for å avdekke ruspåvirka kjøring i trafikken. Utrykningspolitiet tar kun ti prosent av alle sakene. Vi avhengig av tips fra publikum og lokalpoliti for å være på rett sted til rett tid, sier Kalland.

I 2012 undersøkte folkehelsa nesten 10.000 blodprøver, og statistikken viser at smuglerpillene Rivotril kommer høyt på listene blant rusmidler funnet i analysene.

Mange bruker sovemedisin

Rivotril er et muskelavslappende legemiddel som blant annet er funnet i en tredjedel av blodanalysene gjort av påvirkede førere i Oslo og Akershus i 2012.

– Rivotril er en gruppe beroligende stoffer som har samme effekt som valium. Det er et angstdempende middel som ofte tas sammen med andre rusmidler, sier Bachs.

Hvordan påvirker det sjåførene?

– I bunn og grunn er dette sovemedisin. Det er ikke lurt å kjøre når du har tatt denne medisinen, fordi den gjør noe med hvordan vi oppfatter signaler på. Vi blir tregere i reaksjonen.

Hun legger til at det i statistikken også kommer frem regionale forskjeller.

– Oslo og Akershus skiller seg ut i bruken av kokain og GHB, ellers er det små forskjeller, påpeker Bachs.