Flere innvandrere skal få lære norsk

Utlendinger som vil ha gratis norsktrening strømmer til Røde Kors. Antall deltakere har mer enn doblet seg de siste to åra og mange har blitt avvist på grunn av fulle lokaler.

Norskkurs på Deichmanske

Josef Szarka (nr. 2 t.v.) sitter ved siden av en av de frivillige norsklærerne (i grønt), sammen med en flere kursdeltagere. Szarka mener det er essensielt å kunne snakke norsk for å jobbe og bo i Norge.

Foto: Else Karine Archer / NRK

På et smekkfullt rom på Deichmanske bibliotek på Majorstua er folk med 18 forskjellige morsmål samlet for gratis norsktrening med frivillige fra Oslo Røde Kors. Dette er et lavterskeltilbud til de som ikke har krav på norskopplæring, som for eksempel arbeidsinnvandrere.

– I perioder har vi måtte avvise mange, opptil 30 personer som har stått lenge i kø. Da har vi måttet si at vi ikke har plass, sier prosjektleder for norsktrening i Oslo Røde Kors, Fayette Egede-Nissen.

Færre arbeidsinnvandrere

Fayette Egede-Nissen

Prosjektleder i Oslo Røde Kors, Fayette Egede-Nissen håper samarbeidet med Deichmanske bibliotek gjør at de slipper å avvise personer som ønsker norskkurs.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Mange av kursdeltagerne er arbeidsinnvandrere, men ikke alle. Tallet på dem som kommer til Norge for å skaffe seg jobb synker stadig. I 2014 var det en nedgang på ni prosent på landsbasis, sammenlignet med året før. En tredjedel av dem som prøver arbeidslykken i Norge bor i Oslo og Akershus.

– På arbeidsplassen min er det veldig viktig å snakke norsk, sier Jozef Szarka, som er en av deltagerne på kurset.

Han kom fra Ungarn i toppåret for arbeidsinnvandring for tre år siden. 48-åringen har fått seg fast jobb i et vaktmesterselskap og er ikke i tvil om at norskkunnskaper har vært en avgjørende faktor for suksess.

– Uten kommunikasjon er det umulig å jobbe, og trives her, sier han.

Skal samarbeide med Deichmanske

Røde Kors startet med norsktrening for utlendinger i 2011. De har gått fra et par tusen deltakere i året til 5500 i fjor. Selv om de har flere tilbud i uka er kapasiteten sprengt.

Nå har organisasjonen inngått et samarbeid med Deichmanske bibliotek for å kunne ta imot alle som vil.

– Vi ser på norsktrening som et kjempeviktig tiltak for å bli integrert. Det å lære seg norsk og tørre å bruke den norsken man kan, er en viktig nøkkel til å få arbeid. Det er viktig for å få et godt liv i Norge i det hele tatt, sier Fayette Egede-Nissen.

Josef og Paula

Paula Moreira og Josef Szarka fant hverandre på norskkurset til Røde Kors. Nå er de kjærester.

Foto: Else Karin Archer / NRK

Fant kjærligheten på norskkurs

En av dem som allerede har fått plass er Paula Moreira. Hun kom fra Portugal til Oslo for fire år siden, etter å ha solgt frisørsalongen i hjemlandet. Nå er hun renholder på et hotell

– Før tenkte jeg at Norge var paradis. Men det er ikke så lett å bo her, alt er så dyrt, sier Moreira.

Men hun er veldig fornøyd med norsktreningen, for det var nettopp her traff hun kjærligheten, Jozef fra Ungarn.

– Vi er kjærester. Vi ble kjent her i Norge, på et norskkurs, sier Josef Szarka.