Flere innbyggere enn Trondheim – null publikumsbad

Etter nyttår er det ingen offentlige svømmehaller som er åpne for publikum på Oslos vestkant. Samtidig bygger Oslo kommune nye bad for over to milliarder kroner - på østkanten.

Svømmer i Sogn bad

SOGN: Sogn bad er eneste kommunale svømmehall vest for Akerselva. Hallen er så presset at den ikke har kapasitet til å ha publikumstider til vanlige badegjester.

Foto: Olav Juven / NRK

– Jeg mener at dette er altfor dårlig, sier den politisk ansvarlige, kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), om den grelle kontrasten mellom øst og vest.

– På Oslo vest vil det da ikke finnes et eneste kommunalt svømmeanlegg, konstaterer leder i Oslo svømmekrets, Håvard Bekk.

– Vi er opptatt av svømmedyktighet blant Norges befolkning og ser jo at på vestkanten er muligheten for å få svømmeopplæring manglende. De får det ikke i sitt nærmiljø, og det gjør at foreldre må kjøre langt avgårde for å få barna sine til svømmeopplæring.

– Det er ikke heldig, sier Håvard Bekk og legger til at han er glad det etter mange års stillstand faktisk kommer nye bad i Oslo.

Ikke åpent for publikum

Dette er status for de offentlige badene i Oslo vest med et folketall på rundt 200.000, et sted mellom Bergen og Trondheim:

  • Frognerbadet: Rent friluftsbad som kun er åpent i sommersesongen.
  • Vestkantbadet: Stenger ved årsskiftet fordi det skal bygges hotell på tomta på Solli plass. Leies inntil da av Oslo kommune med «kommunale» billettpriser.
  • Sogn bad: Drives av Oslo Idrettslag (OI) Svømming. Er fullbooket til svømmetrening, svømmekurs og skolesvømming og tilbyr ikke ordinær publikumssvømming.
Laster kart, vennligst vent...

SKJEV FORDELING: Her er kartet over offentlige bad i Oslo som eksisterer i dag eller som skal bygges i løpet av de nærmeste årene. Vest for Akerselva er Frognerbadet kun åpent om sommeren, Vestkantbadet blir lagt ned ved årsskiftet, mens Sogn bad ikke har ordinære publikumstider. Også Lambertseter bad, som drives av Lambertseter svømmeklubb, har begrenset publikumssvømming.

Stor pågang

Hans Jacob Stoebner, daglig leder OI-Svømming

STOR PÅGANG: Hans Jacob Stoebner i OI Svømming forteller om frustrerte foreldre som ikke får lært barna sine å svømme.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det er veldig mange som ønsker å benytte badet vårt til kurs, bading og oppløring. Vi har lange, lange ventelister i området rundt her, sier daglig leder Hans Jacob Stoebner i OI Svømming om Sogn bad.

– Vi har et motto som heter «hver svømmer er en livredder». Med alle drukningsulykker og alle mennesker som ønsker å lære seg å svømme, ser vi at foreldre blir frustrerte av ikke å få lov til å lære barna sine å svømme, sier han.

35 år siden sist

Rina Mariann Hansen på Tøyenbadet

TØYEN: Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen vil bruke rundt 1,2 milliarder kroner på nytt Tøyenbad med flerbrukshall i kjelleren. Sammen med nytt Manglerud bad og nytt Stovner bad kommer badeinvesteringene på østkanten opp i over to milliarder kroner.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det siste, nye offentlige badet i Oslo åpnet på Holmlia for 35 år siden. Det er et problem at det ikke har vært bygd nye bad i Oslo på veldig mange år.

– Det har jeg prøvd å gjøre noe med, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen.

Hun påpeker at hun ikke arvet noen spadeklare bad fra sine forgjengere og har jobbet med å prosjektere de som var nærmest virkeliggjøring; nytt Tøyenbad, Manglerud bad og Stovner bad. Etter det er det vestkantens tur.

– I behovsplanen for idrett som vi har lagt fram, sier vi at Oslo vest er de neste i køen.

Innebad på Frogner?

Det mest aktuelle er å bygge nytt og større Sogn bad og gjøre noe med Frognerbadet:

  • Nytt Sogn bad: Oslo kommune starter i oktober arbeidet med et såkalt skisseprosjekt for Sognsveien 80 (gamle Sogn videregående skole). Planen er å bygge skole, flerbrukshall, heldøgnstilbud for eldre, barnehage, bad og eventuelt byarkiv.
  • Frognerbadet: Oslo kommune skal i gang med en såkalt konseptvalgutredning (KVU) for Frognerbadet. Mulige halløsninger er blant det som skal utredes. At Frognerbadet er fredet sammen med Vigelandsanlegget legger begrensninger på hva som kan bygges.

– Det tar selvfølgelig litt tid å planlegge sånne ting, med derfor er det viktig å komme i gang med planleggingen nå, sier Rina Mariann Hansen.

Bad på Skøyen?

Håvard Bekk i Oslo svømmekrets anbefaler også kommunen å sette av areal til offentlig bad når Skøyen-området nå utvikles på nytt i forbindelse med Fornebubanen.

– Alle som har gode idéer for Skøyen bør spille inn dem, og bad er definitivt noe vi kan se på, sier idrettsbyråden.

– Det er jo synd at bad i Oslo ble solgt, sånn som Bislett bad, eller at man valgte å bygge bad i ren privat regi, sånn som man gjorde på Røa, som ikke har de samme prisene og tilgjengeligheten som vi har i våre kommunale bad, avslutter hun.

Raymond Johansen under Holmlia bad

REHABILITETES: Det ser ikke pent ut under Oslos nyeste kommunale bad, kunne byrådsleder Raymond Johansen konstatere for en tid tilbake. 35 år gamle Holmlia bad skal rehabiliteres i tillegg til at det blir nye bad på Tøyen, Manglerud og Stovner.

Foto: Olav Juven / NRK